Srbija 9 na svetu!

Na najnovijoj decembarskoj rang listi Svetske ragbi 13 federacije Srbija se nalazi na 9 poziciji! Ovaj rezultat predstavlja veliki uspeh za Orlove jer su od evropskih reprezentacija ispred nas samo dve, Engleska i Francuska. Napretku od čak 6 mesta doprinelo je osvajanje B prvenstva Evrope, ali i odlični rezultati na Balkanskoj turneji. Dva meča sa ove turneje protiv Bosne i Hercegovine i Bugarske su se vodili kao zvanični test mečevi, iako je Srbija nastupila sa znatno podmlađenim sastavom.

Šampioni u skoku na listi su Ukjinci koji su napedovali za 14 pozicija i Holandija kojoj je osvajanje EURO D Prvenstva Evrope donelo napredak za čak 11 mesta. Vels je ubedljivo najviše nazadovao čak 9 mesta, dok su Bosla i Hercegovina i Filipini po prvi put rangirani među 47 najboljih reprezentacija na svetu.

Zbog COVID-19 pandemije i odlazeća godina bila je izazovna za međunarodna takmičenja, tako da je veliki pad doživeo još uvek aktuelni svetski prvak Australija, koji je zbog brisanja rezultata sa Svetskog kupa 2017 (za svetsku listu računaju se rezultati poslednje 4 godine) ovu godinu završio na 4 poziciji, iza Novog Zelanda, Engleske i Tonge.

Napredak na rang listi napravile su i dame, koje se trenutno nalaze na 7 poziciji, i pored toga što obe planirane utakmice za ovu godinu protiv Grčke i Turske nisu odigrane zbog loše epidemiološke situacije.

Odlične plasmane muške i ženske reprezentacije Srbije na decembarskoj rang listi generalni sekretar Ragbi 13 federacije Srbije Vladan Kikanović ovako je prokomentarisao: Istorijski rezultati za nas, naravno uslovljeni aktuelnom situacijom zbog COVID-19 pandemije, ali svakako to je veliki podstrek, pre svega za našu seniorsku selekciju koja je inače godinu odigrala u značajno podmlađenom sastavu.

Be the first to comment

Leave a Reply