Одржана редовна Скупштина Федерације

Скупштина рагби 13

Данас је у просторијама на Тргу Републике 3 са почетком у 17.00 сати, одржана годишња редовна Скупштина Рагби 13 Федерације Србије. Скупштини су присуствовали представници 6 клубова (Црвене звезде, Партизана, Дорћола, Раднички Ниш, Раднички Нови Београд и Морава Гепарди Лесковац) као и два представника територијалних организација Рагби 13 Федерације Београда и Војвођанске рагби 13 федерације. Од клубова који на основу учешћа у тек завршеној сезони имају право гласа, Скупштини није једнини присуствовао Цар Душан Силни из Параћина.

На Дневном реду, Скупштине биле су следеће тачке:

  1. Избор радног Председништва, Верификационе комисије и оверивача записника.
  2. Усвајање записника са претходне Скупштине
  3. Усвајање извештаја о раду и финансијског извештаја
  4. Предлог програма рада за 2019. годину
  5. Избор Генералног Секретара Федерације
  6. Разно

Пре преласка на расправу по Дневном реду, Скупштина је минутом ћутања одала почаст Драгану Томашевићу, дугогодишњем спорстком и рагби 13 раднику из Горњег Милановца. Донета је одлука да прва утакмица у сезони, Ризман Куп почне минутом ћутања у спомен на њега.

Највише времена на Скупштини било је посвећено 3-ој тачки Дневног реда, где је Јован Вујошевић образложио извештај о раду за 2018. годину, као и финансијски извештај. Констатовано је да је протекла година имала практично два сегмента. Организациони где је наша земља била домаћин значајних међународних такмичења Првенства Европе за играче до 19 година, Првог Балканског шампионата у рагбију 9, као и по трећи пут Конгреса Европске Рагби 13 федерације. За уложени труд добили смо одличне оцене и похвале од готово свих учесника. У другом резултатском сегменту остварили смо одличан успех на Првенству Европе за играче до 19 година старости, освајањем петог места. Подбацили смо на Балканском шампионату у рагбију 9, и посебно на Б Првенству Европе, где смо са истим бројем бодова у кругу са Шпанијом и Русијом заузели 3. место, и нисмо изборили пролазак у завршну рунду квалификација за Светски Куп 2021. године.

Председник Предраг Пантић известио је Скупштину да је наредна 2019. година Изборна, јер мандат председнику и Управном одбору истиче у новембру 2019. године. Он лично нема намеру да се поново кандидује за функцију Председника, а како због оставке Благоја Стоиљковића УО већ скоро шест месеци ради у “скраћеном” сазиву, предложио је да се изборна Скупштина одржи већ у јануару или фебруару 2019. године. Такође, известио је Скупштину да је практично отпочело пресељавање Федерације у нове просторије у Добрачиној 55 где ће бити ново седиште Рагби 13 федерације Србије.

Када је било речи о финансијском извештају констатовано је да се приходи из године у годину увећавају. Они су износили 2016. око 11 милиона динара, 2017. су порасли на око 16 милиона, а очекује се да ће ове 2018. бити још већи.

Када се говорило о Предлогу плана и програма рада за 2019. годину, Скупштина је изабрала радну групу у саставу Јован Вујошевић, Жељко Делић, Владан Кикановић и Драган Павловић, која до 20.01.2019. године треба да изради овај документ.

Скупштина је једногласно за новог Генералног Секретара Рагби 13 федерације Србије изабрала Владана Кикановића, који ће на тој функцији заменити Слободана Манака који је поднео оставку, из личних разлога.

Скупштина рагби 13 - Владан Кикановић

Под тачком разно, било је доста дискусије. Прво је на предлог новог Генералног Секретара досадашњи Комесар за такмичење повукао своју оставку. Затим је усвојен предлог који је изнео бивши Генерални Секретар Манак Слободан да се убудуће за све теже прекршаје формира међународни дисциплински панел, који ће одлучивати о казнама играча. Расправљало се и о иницијативи да се од 2019. повећа старосна граница за омладинце са 18 на 19 година (поново на предлог бившег Генералног секретара Слободана Манака), због тога што се ЕП игра у овој категорији, и зато што би омогућили младим играчима још више времена да се играчки формирају пре него се упусте у сениорске воде. Остале категорије до 16 и 14 година остале би непромењене.

На крају Скупштина је доделила следећа признања најбољима у 2018. години:

Тренер године: Фил Економидис (Црвена звезда)

Играч године: Владимир Милутиновић (Партизан)

Млади играч године: Илија Крстић (Црвена звезда)

Спонзор године: ТВ Арена Спорт

Награда за допринос развоју рагби лиге: Драган Павловић

Волонетер године: Брачни пар из Француске, који је волонтирао на ЕП до 19 година

1 Trackback / Pingback

  1. Vojvodina prioritet - www.vojvodinaragbi13.org.rs

Leave a Reply