Albanija – Srbija 12-22

Poslednju utakmicu na Balkanskoj turneji mlada reprezentacija Srbije odigrala je danas u Skadru protiv selekcije Albanije. Bila je to izuzetno teška i neizvesna utakmica, u kojoj su momci iz Srbije posle prvog poluvremena koje su izgubili sa 12-6, smogli snage da naprave preokret i na kraju dođu do zaslužene pobede od 22-12. Ali krenimo redom.

Na sve predhodne tri utakmice protiv Bosne i Hercegovinu u Vitezu, Bugarske u Sofiji i Crne Gore u Tivtu, naša reprezentacija putovala je mini busom. U želji da reprezentativcima pruži nešto bolji konfor, odlučeno je da na utakmicu u Skadru krenu u petak uveče vozom iz Beograda do Bara. Po redu vožnje dolazak u Bar je bio planiran u ranim jutarnjim satima, ali zbog problema sa lokomotivom, putovanje se pretvorilo u pravu noćnu moru. Umesto ujutru, naši reprezentativci nisu imali sreće, jer se ispostavilo da su ušli u voz bez voznog reda. Već u samom startu voz je kasnio sa polaskom a putovanje se oteglo u nedogled, tako da su stigli u Bar tek u subotu u 18:10. Za igrače iz Beograda, putovanje je trajalo puna 21 časa, ali za Belića (Paraćin) i za Ilića i Đorđevića (Niš) i više od 24 sata. Zbog ogromnog kašnjenja voza propustili su trening u Baru. Sve te nedaće, na koje nisu mogli da utiču, nisu pokolebali naše momke, niti su skrenuli fokus sa utakmice u Skadru protiv selekcije Albanije.

Ragbi liga se igra u Albaniji od 2016 godine. Tirana se od 2018 godine takmiči u Balkanskoj Super Ligi. Reprezentacija Albanije dosad je učestvovala samo u disciplini ragbi 9, a ove godine u septembru Albanci su zakazali svoj prvi zvanični reprezentativni test meč protivTurske. Ovu utakmicu sa mladom reprezentacijom Srbije do 21 godine, naši domaćini su iskoristili kao poslednju proveru pred taj susret. Zbog toga su u utakmici sa Srbijom nastupili sa 24 igrača i sa neogračičenim brojem izmena. Duža klupa je svakako bila prednost za domaćina, koji je po sparnom i toplom vremenu u prvom poluvremenu držao vrlo visok ritam igre. Albanija je povela sredinom prvog poluvremena esejem Silviom Cele. U tim trenutcima domaći su koristili svoju fizičku superiornost, ali su Orlovi poravnali rezultat u 39.minutu esejem Marko Jevđića. Ipak, u poslednjem napadu Albanija je postigla drugi esej preko Tushaja, pa su domaći prvo poluvreme rešili u svoju korist od 12-6. Kao mnogo puta na ovoj Balkanskoj turneji, naši momci su pokazali da se ne plaše fizičkog kontakta, čak i kad je protivnik jači. Kako je vreme odmicalo, tako su Orlovi preuzimali sve konce igre u svoje ruke i na kraju su došli do još jedne vredne pobede od 22-12. Za igrača utakmice proglašen je Marko Jevđić koji je postigao 2 eseja. Po jedan esej za Srbiju postigli su Dorotej Dado Arnold i Aleksa Živojinović. Stefan Simović ima vrlo dobar procenat šuta na gol od 75 % (3 od 4), ali svakako ostaje žal i za tim jednim promašajem, koji je bio posledica dekoncetracije. jer je šut izveden iz prilično povoljne pozicije, na brzinu ali neprecizno.

Bespoštedna borba u Skadru. Mladenović (sa loptom) i Ilić u duelu sa čvrstom odbranom Albanije. Slika: Albanska RL

Albanuja – Srbija 12-22 (12-6)

Skadar, sportski kompleks Zmijani. Gledalaca: 100. Sudija: Slobodan Manak (Beograd).

Poeni za Albaniju: 2 eseja – Silvio Cela, Edison Tushaj. Golovi: Eugen Gucaj 2/2.

Poeni za Srbiju: 4 eseja – Marko Jevdjić 2, Dorotej Dado Arnold, Aleksa Živojinović. Golovi: Stefan Simović 3/4

Albanija: Alban Alimi , Arditi Suka , Ogulcan Satiroglu , Shaban Penxho, Edison Tushaj , Neritan Tafili , Klaus Lleshi, Olban Llapaj, Eugen Gucaj, Dajan Shatraj, Agon Dresha, Silvio Cela, Cristian Kondi, Kushtrimi Dragusha , Ylli Lipa, Armend Bajramaj, Mirsad Idrizi, Edonis Gjikolli, Ramadan Elshani, Ilir Pishtani, Fabian Thanasaj, Fatmir Bajramaj, Eraldo Dema, Tomas Pilika. Trener: Arnaldo Telo. Pomoćni trener: Xhino Drangu

Srbija: Andrej Marinković (Partizan), Ivan Nikolić (Dorćol Tigrovi), Dorotej-Dado Arnold (Crvena Zvezda), Branko Šabanović (Partizan), Aleksa Živojinović(Radnički Novi Beograd), Stefan Simović (Dorćol Tigrovi), Mateja Nedeljković (Dorćol Tigrovi), Djorjde Krnjeta (Partizan), Nikola Mladenović (Crvena Zvezda), Luka Ilić (Radnički Niš), Uroš Popović (Dorćol Tigrovi), Marko Jevdjić (Crvena Zvezda), Enis Bibić (Partizan). Rezerve: Veljko Djordjević (Radnički Niš), Anastas Nešić (Partizan), Jovan Lončar (Radnički Novi Beograd), Aleksa Belić (Car Dušan Silni Paraćin). Trener: Jasmin Bibić.

Be the first to comment

Leave a Reply