Crna Gora – Srbija 16-24

U četvrtom vikendu Balkanske turneje u nedelju je mlada reprezentacija Srbije do 21 godine odigrala test meč protiv Crne Gore. Prvobitno, utakmica je trebalo da bude odigrana u Baru, ali zbog pretnji pojedinaca iz ragbija XV, da neće dozvoliti odigravanje ove utakmice, iz bezbednosnih razloga meč je premešten u Tivat. To se pokazalo kao odličan potez, jer u Tivtu nije bilo nikakvih problema.

Već po tradiciji na ovoj turneji, Srbija je od samog starta krenula žestoko. Sa dva eseja Aleke Živojinovića u 7 i 20 minutu, i jednim kapitena Enisa Bibića u 12 minutu, “Orlovi su ekspresno stigli do prednosti od 14-0. Da neće baš sve ići tako lako, kako su gosti zamislili, nagovestio je u 30 minutu Vlado Kušić. Ex reprezentativac Srbije i igrač Partizana, odlučio je da nastupi za reprezentaciju Crne Gore, što se ispostavilo kao pravi potez, jer je njegovo veliko iskustvo bili od neprocenjive vrednosti za domaćina. Kušić, koji je prošle jeseni otišao u Francusku, ali se zbog pandemije COVID-19 ponovo vratio u Partizan, postigao je sva tri eseja za Crnu Goru. Upravo nakon akcije Kušića u 76 minutu crnogorski centar Boban Banjević je probio srpsku odbranu i ušao u esej prostor, ali nije uspeo da spusti loptu na zemlju, jer su ga dva mlada srpska igrača sprečila u tome, pa je sudija Manak dosudio PTB na 10 m od esej linije. Ovo je bio odlučujući trenutak na meču, jer da je Boban Banjević postigao esej, velika je verovatnoća da bi transformacija iz povoljne pozicije za kapitena i crnogorskog kikera Srđana Popovića bila “dečija igra”. U tom slučaju u poslednja 4 minuta bi se ušlo sa vrlo bliskim rezultatom 22:24, i veliko je pitanje kako bi se utakmica završila.

Glavni trener reprezentacije Srbije Stjuart Vilkinson boravio je od srede u Crnoj Gori, gde je održao niz sastanaka i dva treninga sa crnogorskom reprezentacijom. Stuart Vilkinson, tim povodom je rekao: „Zbog ograničenja putovanja nisam mogao da sletim u Srbiju, što je bio naš prvobitni plan, morao sam do grada Tivta preko aerodroma Dubrovnik u Hrvatskoj. Moja misija je da pomognem Srbiji da ojača crnogorsku ragbi ligu i da uživo gledam mlade srpske igrače na njihovoj balkanskoj turneji da vidim koliko su napredovali, jer zbog pandemije virusa Chovid-19 nisam mogao da vidim te mlade igrače, skoro dve godine, od poslednjeg kampa održanog u Srbiji u leto 2019. Posle ove utakmice mogu da kažem da su se ovi mladi ljudi zaista popravili svoje veštine ragbi lige i porasli, mislim da je pred njima svetla budućnost i da ima šanse da će neki od njih igrati u seniorskom timu Srbije možda već na B Evropskom prvenstvu koje se igra oktobra 2021. I Crna Gora je na mene ostavila veliki pozitivan utisak. Imaju veliko oduševljenje, želju za znanjem i usavršavanje ragbi ligaških veština. Čitav region Boke Кotorske i grad Tivat mogu biti odlična osnova za dolazak britanskih ragbi ligaških timova u budućnosti, jer imaju direktnu liniju sa uporištem ragbi lige na Severu Engleske. “

Igor Adžaip, direktor Crnogorske Ragbi Lige posle utakmice je rekao: “Uspjeli smo da organizujemo meč uprkos svim poteškoćama. Zahvalan sam FK Arsenal iz Tivta na odlično pripremljenom terenu, kao i opštini Tivat, koja je omogućila da se sve organizuje u vrlo kratkom roku. Sledeće nedelje naš tim Južna Regija nastavlja takmičenje u Balkanskoj Super Ligi i to će biti 6 ragbi 13 utakmica, koja je ove godine organizovana u Crnoj Gori, što je zaista veliki uspeh. Naš plan za budućnost je organizovanje međunarodnog turnira u ragbiju 9, kao i turnira u ragbi ligi na pesku. Planiramo da već ove sezone pošaljemo ekipu na jedan takav turnir u Istambulu. Pokušaćemo da animiramo što više timova iz Evrope, a posebno iz UK, da dođu na crnogorsku obalu, jer verujemo da na ovaj način možemo podići nivo ragbi lige u našoj zemlji.”

Jasmin Bibić, srpski trener do 21 godine i pomoćni trener reprezentacije: „Bila je to vrlo teška i neizvesna utakmica, ali uspeli smo ponovo da pobedimo i zaista sam zadovoljan zalaganjem i ponašanjem naših igrača, uprkos par žutih kartona, koji su usledili nakon par visokih obaranja i prljave igre. Takođe smo veoma zadovoljni dolaskom Stuarta Vilkinsona, našeg selektora, koji je održao nekoliko sastanaka sa igračima i pažljivo pratio i analizirao njihovu igru i očekujem da će njegovi saveti, predlozi i sve greške, biti ispravljeni u meču sa Albanijom, planiranom za 4. jul 2021. u Skadru “.

Crna Gora – Srbija 16-24 (6-14)

Tivat, Stadion: FK Arsenal. Sudija: Slobodan Manak (Beograd). Isključenja na 10 minuta: Djordje Krnjeta (Srbija) 26′ – visoko obaranje, Burim Brahimi (Crna Gora) 50′ – prljava igra, Uroš Ilić (Srbija) 50′ – prljava igra, Branko Šabanović (Srbija) 60′ – prljava igra, Redžep Baljaj (Crna Gora) 70′ – visoko obaranje.

Poeni za Crnu Goru: 3 eseja – Vlado Kušić (30, 53, 71) Golovi: Srdjan Popovic 2/3.

Poeni za Srbiju: 5 eseja – Aleksa Živojinović (7, 20) Enis Bibić (12), Djordje Krnjeta (43, 56) Golovi: Enis Bibić 0/2, Dorotej Dado Arnold 2/2, Veljko Djordjević 0/1

Crna Gora: Vladan Čelebić, Burim Brahimi, Ivan Čolaković, Redžep Baljaj, Elvis Cenaj, Srdjan Popović (c), Mitar Bošković, Nikola Lagator, Danilo Djaković, Janko Milović, Goran Novaković, Miloš Vujić, Vlado Kućić Rezerve: Danilo Ćeranić, Boban Banjević, Luka Stošić, William Sabet.

Srbija: Andrej Marinković, Boško Todorović, Branko Šabanović, Dorotej-Dado Arnold, Aleksa Živojinović, Lazar Stamenković, Mateja Nedeljković, Djordje Krnjeta, Nikola Mladenović, Luka Ilić, Uros Ilić, Uros Popović, Enis Bibic (c) Rezerve: Anastas Nešić, Ilija Stanić, Jovan Lončar, Veljko Djordjević.

Be the first to comment

Leave a Reply