Отказано Првенство Европе

Европска рагби 13 федерације објавила је данас да је Европско првенство 2020. године у сениорској конкуренцији отказано због пандемије изазване корона вирусом КОВИД-19.

Конкретно отказано је Европско првенство А групе, које је требало да се одигра у октобру и новембру ове године, док ће Европско првенство Б, Ц и Д, групе које је такође требало да се игра у октобру 2020., одложено за 2021. годину. Ова такмичења биће уједно и почетак квалификационог процеса за Светски куп у рагбију 2025. године.

Коментаришући ову одлуку Председник РЛЕФ-а, Морис Воткинс напоменуо је: „Била је то невероватно тешка одлука, коју смо дуго разматрали. Много тога морали смо да узмемо у обзир и на крају верујемо да смо донели исправну одлуку. Све наше земље чланице сложиле су се да је сада време да се донесе коначна одлука о структури шампионата. Нажалост, у овој фази нико не може бити сигуран или изузет од пандемије корона вируса. Сигурност и добробит играча и пратећег особља остају наша главна брига, и због тога смо били принуђени да донесемо овакву одлуку."

Иако је званично такмичење отказано, то не значи да ће рагби лопта потпуно мировати ове јесени. Све земље чланице могу да договоре билатералне мечеве уколико процене да је одигравање утакмица безбедно. 

Већ сада се зна да ће се 2022. године Европско првенство А групе одиграти по новој шеми. Такмичење ће се повећати на рекордних осам земаља са предвиђеним укључењем Енглеске и победника Б групе Првенства Европе 2021.године.

Иначе, Србија се у овом такмичењу налази у Б групи, са Русијом и Грчком. Крајем октобра месеца ове године требала је да у Београду дочекамо Русију, а почетком новембра да гостујемо Грцима. Овом одлуком РЛЕФ-а обе утакмице су премештене за наредну годину. Сви се надамо да ће корона вирус до тада бити побеђен.

Ово је друго велико Европско такмичење које се ове године неће одиграти. Подсетимо, РЛЕФ је у априлу ове године такође због пандемије корона вирусом отказао Европско Првенство за јуниоре до 19 година. Ово такмичење које је требало да се одигра у 4 до 13 септембра ове године у Италији, померено је за наредну годину.

Be the first to comment

Leave a Reply