Србија у групи смрти

Европска рагби лига (ЕРЛ) одржала је жреб за такмичења ове јесени. Европско првенство за сениоре након паузе од пуне две године због короне игра се ове јесени по новој формули и уједно је и први круг квалификација за Светско Првенство које ће се 2025 године одржати у Француској. Жреб је био немилосрдан за репрезентацију Србије, која се нашла у А групи са Енглеском, Ирском, и Шкотском. У Б групи играће Француска, Велс, Италија и Шпанија. Утакмице првог кола играће се 21. октобара, другог 28. октобра а трећег 4. новембра. Финале Европског првенства у коме ће се састати првопласиране репрезентације из групе А и Б заказано је за 11. новембра 2023 године. Како су Енглеска и Француска већ обезбедиле учешће на Светском Првенству 2025 године, након овог такмичења добићемо још два учесника, по једног из групе А и Б. Остале четири репрезентације такође ће имати прилику да се пласирају на Светско Првенство, али тек 2024 године у доигравању са победницима друге Европске дивизије у којој се налазе Белгија, Холандија, Немачка, Чешка, Украјина и Грчка.

Истовремено, ЕРЛ је одржала жреб за прве Европске квалификације у историји Светског првенства за жене. У групи А састају се Велс, Грчка, Турска и Холандија, док ће се у Групи Б Ирска, Србија, Италија и Малта борити за пласман у Француску 2025. Две прве нације из сваке групе ће се тако квалификовати за Светско првенство у Француска 2025.

Радослав Новаковић, Директор свих националних селекција након жреба изјави је: “Није могло теже, поготово у сениорској конкуренцији. Ипак, морам рећи да нам је велика част то што ћемо играти са нај јачим рагби нацијама у Европи, како у мушкој, тако и у женској конкуренцији. Без обзира на жреб ми останемо фокусирани на наш циљ а то је да се Србија по први пут пласира бар у једној конкуренцији на Свеутско Првенство у Француској 2025 године. Знамо да је пред нама велики изазов, тежак задатак и трновит пут али сам уверен да ћемо дати све од себе да реализујемо наш циљ.”

Be the first to comment

Leave a Reply