Beograd domaćin Euro B turnira

Potvrđeni su detalji Evriopskog šampionata za seniore u ragbiju 13, koji će se održati od 3. do 9. oktobra 2021. godine u Beogradu. Popularni Euro B, koji je po rangu drugo najkvalitetnije reprezentativno takmičenje jer okuplja selekcije koje su rangirane od 7 do 10 pozicije u Evropi, nakon pomeranja Svetskog Prvenstva za narednu godinu i otkazivanja Eura A, će biti prvo zvanično takmičenje u Evropi od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pre skoro dve godine zbog mera i ograničenja vezanih za Covid-19.

Na žalost, ni ovo takmičenje nije moglo bez otkaza, jer je Grčka otkazala učešće zbog problema izazvanim pandemijom virusom Covid-19. Tako će domaćin Srbija, ugostiti Rusiju i Ukrajinu na turniru, na kome će svaka nacija igrati jednu protiv druge. Pobednik turnira će biti promovisan naredne godine u Euro A.

“Ovo je sjajna prilika za naš savez da još jednom pokaže svoju predanost i strast za razvoj ragbi lige”, rekao je generalni sekretar Ragbi 13 Federacije Srbije, Vladan Kikanović. „Velika nam je čast biti domaćin drugog najvećeg muškog takmičenja u Evropi. Učinićemo sve što možemo da se druge nacije vrate kući sa sjajnim uspomenama sa ovog takmičenja. Pred nama je velika obaveza da obezbedimo da svi timovi i članovi svih reprezentacija budu smešteni u bezbedno okruženje i da poštujemo sve mere Vlade Republike Srbije u vezi sa pandemijom.

Raspored utakmica na Turniru u Beogradu:

DatumDomaćinGost
03.10.2021 NedeljaSrbijaRusija
06.10.2021 SredaRusijaUkrajina
09.10.2021 SubotaSrbijaUkrajina

Sve utakmice igraće se u Beogradu, a detalji o stadionima, terminima početka i informacijama o prenosu uživo će biti potvrđeni u dogledno vreme.

“U Rusiji vlada izuzetno uzbuđena zbog predstojećeg Evropskog prvenstva B, jer će to biti prvi put da nacionalni tim igra od 2018. godine”, rekao je direktor Udruženja ruskih ragbi 13 klubova Jon Christie. „Turnir u Beogradu će takođe označiti početak novog poglavlja ragbi lige u Rusiji. Nije tajna da je ovaj sport u poslednjih nekoliko godina u Rusiji preživeo izuzetno teška vremena i sada se nadamo da će ovo takmičenje pokrenuti ragbi 13 na domaćem planu i inspirisati više sportista da se bave ovim interesantnim sportom. Pod stručnim vodstvom Romana Ovčinnikova, reprezentacija je počela pripreme za predstojeće utakmice. Identifikovali smo veću grupu igrača koja predstavlja mešavinu mladalačkog talenta i iskustva, koji će uživati u mogućnosti da se suoči sa našim istočnoevropskim rivalima.

Artur Martirosian, predsednik Ukrajinske ragbi lige, prokomentarisao je: „Srećni smo što smo se vratili na Evropsko prvenstvo. Naša reprezentacija nije imala utakmice od 2018. delom zbog karantina, a sada se nadamo da ćemo moći redovno da učestvujemo. “

Pored Euro B, Evropska Ragbi 13 Federacija je ranije objavila da će se Euro D takmičenje, održati takođe u oktobru 2021. godine u Bodrumu (Turska), a na ovom turniru će učestvovati reprezentacije Turske, Holandije, Malte i Češke.

Be the first to comment

Leave a Reply