Srbija domaćin B Šampionata Evrope

Posle konsultacija sa federacijama članicama, Evropska ragbi liga (ERL) danas je objavila izmenjeni kalendar reprezentativnih međunarodnih takmičenja zakazanih za 2021. godinu. Uzimajući u obzir efekte globalne pandemije i nemogućnosti velikog broja nacije da ugosti i putuje pod tekućim ograničenjima, takmičenja u Euro B i D odvijaće se sa modifikacijama, dok će Euro C i Evropsko prvenstvo do 20 godina biti otkazani, to jest pomereni na 2022. godinu. Još prošle godine otkazan je Euro A, jer bi se njegovo odlaganje poklapalo sa terminom Svetskog Kupa.

Predsednik ERL-a, Maurice Vatkins, komentarisao je: „Iako je razočaravajuće što moramo otkazati neka takmičenja za 2021. godinu, moramo delovati po savetu naših članova. Odbor je bio zadovoljan što je mogao da odobri planove za nastavak Euro B i Euro D i nadgledaće tekuću situaciju sa pandemijom kako bi osigurao da se svi događaji održe sigurno i u skladu sa propisima nacionalnih vlada. Radujemo se što ćemo moći da nastavimo puni kalendar međunarodnih takmičenja 2022. godine.“

Euro B će slediti pristup drugih međunarodnih sportskih događaja koji su se odigrali tokom proteklih 12 meseci. Igraće će se uz poštovanje svih epidemioloških mera, praktično u „mehuriću“ u Srbiji početkom oktobra 2021. godine. Pored domaće reprezentacije na ovom takmičenju će učestvovati Grčka, Rusija i Ukrajina. Za Grke, koji su učesnici i Svetskog Kupa biće to poslednja provera pred odlazak u Englesku. Takmičenje se organizuje po kup sistemu u dva takmičarska dana. Prvog dana biće odigrana dva polufinalna meča, a drugog finala. Najpre će se poražene ekipe sastati u borbi za 3 mesto, a pobednici u borbi za trofej, koji pobedniku donosi plasman u Evro A za 2022. godinu. Sve reprezentacije uključujući i Grčku, imaju pravo na 7 (sedam) inostranih igrača, svi ostali moraju da budu iz domaćih liga. Biće to dobra prilika da naša reprezentacija pokaže koliko vredi u ovom trenutku. Na žalost, velika je verovatnoća da će sve utakmice biti igrane bez prisustva publike.

Zbog trenutne situacije u Nemačkoj i Norveškoj, gde ograničenja zaključavanja znače da domaća takmičenja tek treba da se ponovo pokrenu, odlučeno je da se otkaže takmičenje Euro C.

Euro D će predstaviti Holandiju, Maltu, Češku i Tursku u novom formatu identičnom Euro B. Odluka gde će ovo takmičenje biti organizovana, biće doneta u bliskoj budućnosti.

Šampionat U20, koji je trebalo da bude održan u Italiji, odložen je po drugi put zbog neizvesnosti oko putovanja i finansiranja. Evropska ragbi liga odlučila je da se ovo takmičenje vrati 2022. godine i odvijaće se kao U19 turnir, čiji će domaćin biti Turska.

Pošto je ovo godina Svetskog kupa (Svetskog prvenstva u ragbiju 13) Evropska ragbi liga, smatra da je to od izuzetne važnosti za dalji razvoj ragbi lige na najstarijem kontinentu. Pogotovo što ima naznaka da će se i naredni Svetski Kup 2025 odigrati u Evropi. Svetsko prvenstvo u ragbiju 13 (engleski: Rugby League World Cup) održava se između 23. oktobra i 27. novembra ove jeseni u Engleskoj i predstavlja vrhunac međunarodne ragbi lige sezone. To je najznačajnije reprezentativno takmičenje, koje se održava svake četvrte godine. Očekuje se da će RLWC 2021 biti prekretnica u istoriji turnira, jer će takmičenja po prvi put na jednom ovako velikom turniru istovremeno biti organizovana za muškarace, žene i osobe u invalidskim kolicima.

Praktično tri turnira će se održati na 21 lokalitetu u 18 gradova širom Engleske. Na takmičenjima žena i osoba u invalidskim kolica takmičiće se dve grupe od po četiri ekipe, dok će na muškom turniru učestvovati 16 timova raspoređenim u četiri grupe. Već sada je poznato da će RLWC 2021 biti medijski najvidljiviji događaj u ragbi ligi u istoriji, a svih 61 utakmica u takmičenjima za muškarce, žene i osobe u invalidskim kolicma prenosiće uživo BBC.

Be the first to comment

Leave a Reply