Škotska – Srbija 86-0

Srbija danas u Glazgovu počela borbu za svoje prvo učešće na RL Svetskom kupu koji će se 2021 godine odigrati u Engleskoj. Ovo je četvrti put da “Orlovi” dolaze nadomak najveće reprezentativne ragbi 13 smotre, ali u prethodnih 8 utakmica još uvek nisu osetili slast pobede. Kako će ove godine dve reprezentacije iz naše grupe, u kojoj su pored Srbije, još Škotska i Grčka otići na Svetski Kup, postoje veliki izgledi da prva pobeda “Orlovima” bude dovoljna za viziranje pasoša.

Ipak, tu prvu pobedu “Orlovi” će morati da sačekaju još, jer su danas Škoti bili apsolutno bolji rival i ubedljivo pobedili sa 86-0. Domaći su furiozni startovali i već u prvom poluvremenu došli do prednosti od 56-0. Samo u prvih 11 minuta “Orlovi” su primili 5 eseja, čime su još na startu Škoti rešili pitanje pobednika. Pored furioznog starta protivnika problem “Orlovima” su napravile i povrede Nedeljkovića, Stevana Stevanovića, Vojislava Dedića i Džejmsa Mirčeskog.

Zanimljivo da su veze između Srpskog i Škotskog ragbija vrlo duboke i sežu jedan vek unazad. Naime, prvu ragbi loptu Srbi su videli u Edinburgu i Glazgovu 1916. godine. Bili su to Srpski dečaci od 12 do 19 godina starosti, koji su uz pomoć Vlade Kraljevine Srbije i savezničkih snaga prebačeni u Veliku Britaniju. Škotska je bila prva ragbi liga zemlja koja je došla na turneju Srbiju, 90 godina nakon što su Srbima pokazali kako izgleda ragbi lopta.

Srbija i Škotska su se pre ovog meča u seniorskoj konkurenciji susrele samo jednom i to 17.07.2003. godine na međunarodnom turniru u Grockoj. Bio je to susret amaterskih reprezentacija koji je odigran na stadionu FK Dunavca, po kiši i pred oko 800 gledalaca u kome je Škotska pobedila sa 42-22 (16-14).

ŠKOTSKA – SRBIJA 86-0 (56-0)

Glazgov 26.10.2019. Stadion: Lochinch sport Ground. Gledalaca: 300.

Sudija: Tom Grant (Engleska), Pomoćnici: Dean Bowmer,  Jack Smith (oba Engleska). Rezervni sudija: Peter Lowis. Četvrti sudija (izmene): Dave McKervail (Škotska) Delegat: Phil Smith (Engleska) Zuti kartoni: Skotska 1, Srbija 3: Mirceski, Radan, Rajko Jankovic.

Poeni za Skotsku: 15 Eseja: Ouks ‘1, ‘6, ’20, Al. Voker ‘3, ’47, Brirlej ‘9, ’35, Glohi ’11, Skot ’17, ’23, ’68, Mekleland ’32, Kavana ’58, Helevel ’64, Turland ’73. Golovi: Brirlej 13/15.

ŠKOTSKA: Alex Walker, Davey Dixon, David Scott, Ben Hellewell, Will Oakes, Callum McLelland, Ryan Brierley, Luke Douglas, Danny Addy, Adam Walker, Nick Glohe, Ben Kavanagh, Dale Ferguson Rezerve: Matt Hogg, Sam Luckley, Dan Turland, Kieran Moran.

SRBIJA: Vojislav Dedić, Zane Bijorac, Aleksandar Đorđević, Džejms Mirčeski, Dragan Janković, Ben Stevanović, Danijel Marjanović, Vladica Nikolić, Rajko Janković, Milos Ćalić, Stefan Nedeljković, Džejson Muranka, Stevan Stevanović (kapiten) . Rezerve: Daniel Burk, Vladimir Milutinović, Ilija Radan, Lazar Živković.


Be the first to comment

Leave a Reply