Шешум и Марковић у посети Федерацији

Представници Спортског савеза Србије, Драган Шешум и Милош Марковић, посетили су данас просторије Рагби 13 федерације Србије. Драган Шешум обавља функцију спортског директора, а Милош Марковић саветника за маркетинг и менаџмент у Спортском савезу Србије. У трочасовном разговору са Генералним секретаром Рагби 13 федерације Србије Владаном Кикановићем, челници кровне спортске организације у Србији интересовали су се за стање у нашем спорту, горуће проблеме, остварене резултате у домаћим и међународним такмичењима као и будуће планове.

Владан Кикановић прво их је информисао о изузетно успешној турнеји у Енглеској, где је наша репрезентација одиграла две утакмице против Енглеске аматерске селекције Лављих срца. Иако су “Орлови” изгубили обе утакмице оставили су одличан утисак. Нови стручни штаб на челу са искусним стручњаком Стјуартом Вилкинсоном и његовим помоћником Ендијем Проктором, за кратко време направио је чудо.

Рагби 13 репезентација Србије одиграла је две утакмице у Енглеској

Поред сениора, Кикановић се похвалио и нашим сениоркама, које су пре месец дана одиграле прву званичну рагби 13 утакмицу против Италије. Обе репрезентације у септембру очекују два тест меча против Канаде у Србији. Такође, угледни гости интересовали су се за резултате наших клубова у Балканској Супер Лиги, као и за учешће Црвене звезде у Енглеском Челенџ Купу.

Било је разговора и о планираној турнеји по Велсу, која би требала да уследи до краја године и акцији развоја рагбија 13 у основним школама. Двојицу искусних спортских радника, од којих нарочито Марковић има дугогодишње искуство у сличним спортовима нашем, јер је иза њега преко 30 година рада у фудбалу, али и рагбију 15, на чијем је челу био четири године, интересовали су се и за проблеме. Као један од кључних проблема, истакнут је готово седамдесетогодишњи статус “бескућника”. Наиме рагби 13 од почетка педесетих година прошлог века па све до данас, прати недостатак адекватних спортских објеката за рад клубова и националних селекција. У Србији не постоји ниједан терен који се користи само за рагби 13, већ се клубови и федерација довијају и користе терене и објекте за фудбал и рагби 15. Због тога је Федерација почетком године кренула са израдом пројекта за изградњу националног тренинг центра и стадиона у Београду, који би у многоме побољшао услове рада клубова и свих репрезентативних селекција. Пројектним задатком предвиђено је да се национални тренинг центар простире на преко 3 хектара површине. Поред стадиона капацитета од 3 до 5.000 гледалаца, у свом саставу имао би помоћни терен, шест свлачионица, теретану, салу за састанке, амбуланте, канцеларије, смештајне капацитете за 40 особа и ресторан.

Овом делу разговора присуствовао је и Јован Вујошевић, официр за развој за централну и југо-источну Европу, Европске рагби 13 федерације, (РЛЕФ). Он је госте упознао са овим пројектом и повукао паралелу са оним што је наша делегација имала прилике да види током последње посете Енглеској. За пример је узео стадион Хединглеј на коме игра суперлигаш Лидс Рајнос, а који су наши репрезентативци посетили у среду. Овај мулти-функционални стадион поред утакмица рагбија 13, угошћује и фудбалере и рагбисте, а у свом склопу има и стадион за крикет, ресторане, хотел, продавнице па чак и факултет. Изградњом једног сличног објекта у Београду створили би се услови за врхунски рад наших клубова и свих националних селекција, али и за организацију великих рагби лига догађаја у Србији, и за укључење наших клубова у најјаче Европско клупско такмичење Супер Лигу.

Стадион Хединглеј на коме играју Лидс Рајноси

Гости су са великом пажњом саслушали ову идеју и обећали пуну подршку за њену реализацију.

Be the first to comment

Leave a Reply