“Орлићи” одлетели у Караташ!

Рагби 13 федерација Србије

Рагби 13 федерација Србије спрема се да као домаћин покаже своју посвећеност и раст овог спорта у Србији. Већ неколико месеци вредно се ради на два фронта. Како би се што боље организовало досад највеће и најзначајније рагби 13 такмичење у Србији, али и како би се репрезентација до 19 година што боље припремила и пружила што јачи отпор реномираним противницима. Жреб је био немилосрдан према “Орлићима” који ће се већ на старту сусрести са једним од главних фаворита за освајање Шампионата, репрезентацијом Енглеске. 

“Веома смо поносни што имамо шансу да будемо домаћини тако великог турнира”, рекао је генерални секретар Рагби 13 федерације Србије Слободан Манак. “То је још један доказ да међународна заједница верује у наше организационе способности, али је и шанса да ми покажемо да можемо да се организујемо и највеће и најважније међународне рагби 13 догађаје .”

Од среде 18.07.2018 године рагби 13 репрезентација Србије до 19 година, налази се на завршним  припремама у Караташу. Као и сваке године овај летњи камп је организован у сарадњи са Министарством омладине и спорта.  Услови у кампу у Караташу, месташцу које се налази на Дунаву на самом уласку у Ђердапску клисуру, у близини Кладова су изванредни. Стручни штаб на челу са Аустралијским тренером Бретом Дејвидсоном је на завршне припеме повео 24 играча. Међу овим играчима налазе се и двојица младића нашег порекла из Аустралије. То су Џаи Смит и Данијел Марјановић. Занимљиво је да је Џаи Смит рођак једног од пионира рагбија 13 Скокнића, првог капитена Партизана. Такође, Данијел је млађи брат репрезентативца Србије Џошуе Марјановића, који је за нашу репезентацију наступао у Квалификацијама за Светски рагби лига  Куп 2017 године, против Велса и Италије.

Рагби 13 федерација Србије
Капитен Владимир Милутиновић са Смитом и Марјановићем

“Орлићима” ће се у петак у Караташу прикључити још тројица играча, као и селектор Нил Бијорац из Аустралије. То ће само повећати конкуренцију и борбу за 23 места колико има места у екипи која ће наступати на Европском Првенству. Експедиција остаје у Караташу до 26.07.2018. године. По повратку у Београд очекује их последња провера на Трофеју Београда, против Енглеске селекције Лајонхартса (Јоркшир).

“Рагби 13 федерација Србије већ 15 година ради на развоју младих  играча. Са бригом о младима почели свмо још од наше прве турнеје у Француској 2003. године. Последњих седам година одржавамо стална такмичења у рагбију 13 у конкуренцији до 18 година и то у Првенству и Купу Србије”,  додао је Манак. “Главни циљ овог тима је да буде окосница за националну репрезентацију која ће учествовати у квалификацијама  за Светско првенство 2025. године у Америци и Канади.”

Рагби 13 федерација Србије

Be the first to comment

Leave a Reply