Преминуо Жан Пјер Јуанчић

Познати Француски рагби стручњак Жан Пјер Јуанчић преминуо је пре неколико дана. Последњих неколико година, бивши тренер рагби 15 репрезентације СР Југославије/СЦГ и Србије, водио је беспоштедну борбу са канцером. Иако је ту борбу на крају изгубио, Жан Пјер се херојски носио са опаком болешћу. До последњег дана, велики хуманиста, преко своје организације Рагби Фратерните помагао је другима. Увек је био ту за децу без родитељског старања, Роме и све заборављене и напуштене људе. Свима њима доносио је одећу, обућу, и школски прибор, а кроз игру са јајастом лоптом покушао да им улепша живот и да неки други смисао.

Жан Пјер Јуанчић није спадао у велике заљубљеник рагби лиге. Иако је у младости одиграо неколико рагби 13 утакмица, цео живот је посветио рагбију 15. По завршетку играчке каријере радио је као тренер и спортски радник у многим француским клубовима, али и у иностранству. Дубок траг оставио је у Чилеу, Србији и Бугарској.

Посебан лични однос имао је са руководством Рагби 13 федерације Србије, пре свега са Јованом Вујошевићем и Радославом Новаковићем. Увек када би га пут навео у Београд, одвајао би неколико сати да се сретне са њима. Наравно, никад није долазио празних руку. Тако је било и пре непуна два месеца,  када је последњи пут посетио Србију и Радославу Новаковићу уручио неколико рагби лопти.

Нека му је вечна слава и хвала.

Be the first to comment

Leave a Reply