Одлично издање Српских Белих Орлова

Cabramatta 9s

Селекција Србије састављена од играча из Аустралије Српског порекла, учествовала је на међународном турниру у рагбију 9, који је одржан у суботу 3. фебруара у Кабрамати. Овај турнир установљен је 2003. године и од тада је израстао у један од најмасовнијих аматерских рагби лига 9 турнира у Аустралији. Многи сматрају да је “Кабрамата 9” незванично Светско Првенство у рагбију 9, јер је на њему до сада учествовало преко 40 националних тимова и селекција из целог Света.

На овогодишњем турниру учествовало је 19 мушких и 6 женских тимова. Србији је ово било друго учешће на “Кабрамата 9” турниру. Први пут је учествовала репрезентација Србије 2016. године. Ове године наступила је селекција Србије под називом “Serbian White Eagles” састављена од играча нашег порекла који живе у Аустралији. Први контакти Рагби 13 федерације Србије и наше дијаспоре у Аустралији успостављени су пре неких десетак година. Тешња сарадња успостављена је пре три године, а као плод те сарадње уследила је прва турнеја наше репрезентације по Аустралији, и наступи десетак играча из Аустралије нашег порекла за репрезентацију Србије у квалификационим утакмицама за Светски Куп 2017. године, против Велса и Италије.

Члан Управног одбора Рагби 13 федерације Србије, Благоје Стоиљковић, који је у УО задужен за праћење рада свих националних селекција, каже: “Велика је ствар што је ове године селеција Србије састављена од играча из Аустралије учествовала на турниру “Кабрамата 9”. Посебно радује што су се практично наши

Cabramatta 9s
Лу Живановић са “Белим Орловима” Слика: Боб Хендерсон

играчи сами организовали. Највише заслуга за то има репрезентативац Илија Радан, који је заједно са менаџером Бобом Хендерсоном око себе окупио већину играча који су прошле године наступали за репрезентацију Србије. Ово је био изузетно битан дан за нас јер је Србија после Београдских устаника 1804. и Српских витезова 1389, формирањем Српских Белих Орлова добила и трећи тим који је нека врста предворја за улазак у најбољу националну селекцију.”

Само окупљање представља велики успех, али свакако не треба заборавити ни одличне резултате које су “” постигли на турниру. У првом колу савладали су одличну екипу Ниуе са 14-10. Тешка утакмица и у другом колу, где је са 16-12 савладана селекција Кукових Острва, која је била састављена од играча који играју у Аустралији. У трећем колу у продужетку, након трилер завршнице, где је Данијел Бурк дропком донео победу, од 21-20 над Америчком Самоом (која нас је савладала 2016. године), изборен је пласман у полуфинале. Претходне три изузетно тешке утакмице узеле су свој данак. Због повреда ван строја су били Реља Петровић (репрезентативац Србије и играч Дорћола, који живи на релацији Београд – Сиднеј) и Илија Радан. Било је и још повређених играча, али су њихове повреде биле лакше, па су они херојски стегли зубе и упркос свим недаћама издржали до краја, показавши како се бори за дрес “Орлова”. Намерили су се “Бели Орлови” на изузетно јаког противника у полуфиналу. Била је то селекција Папуе Нове Гвинеје, састављена од играча који играју у Квинсленду. Након велике борбе, ПНГ је прошла у финале победом од 26-14.

Менаџер “Белих Орлова” Боб Хендерсон рекао је: “Имали смо врло успешан дан у суботу у Кабрамати. Забележили смо три победе, стигли до полуфинала. Једна победа нас је делила од Великог Финала. Дан је био врло успешан и ван терена. Успоставили смо много нових контаката. Много људи се овде јако позитивно изразило о нашој игри и нама.”

Cabramata 9s
Лу Живановић (први с десна) и Тас Батиери (у средини) Слика: Фејсбук – Лу Живановић

Један од њих је свакако Тас Батиери дугогодишњи РЛИФ координатор за развој, велики пријатељ Српске Рагби Лиге. Тас је био први велики познавалац рагби лиге који је 2002. године дошао у Србију. Непуних 6 месеци након што је рагби лига поново покренута у Србији, Тас је присуствовао у Панчеву, првој утакмици Српске верзије State of origin – Купа по пореклу.

Огроман допринос пре свега учешћу наше селекције на турниру у Кабрамати дао је и легенда Аустралијске рагби лиге, Лу Живановић. Он и његова компанија CABE омогућили су учешће Белих орлова на турниру у Кабрамати. Поред финансијске подршке Лу Живановић је и први играч Српског порекла који је наступио у најјачој рагби лиги на Свету (Аустралијској лиги), био је уз “Орлове” током целог турнира.

Састав Serbian White Eagles: Џошуа Марјановић, Дејан Лукенић, Никола Штрбац, Стеван Дорбић, Данијел Бурк (капитен тима), Давид Анђелић (заменик капитена), Рис Гркинић, Џонатан Крес (дебитант), Чед Грант, Џејмс Мирчески, Реља Петровић, Милан Миливојевић (дебитант), Илија Радан. Стручни штаб: Џејсо Прајс (тренер), Боб Хендерсон (менаџер), Мич Хендерсон (помоћни тренер), Адријан Крафт (помоћни тренер) и Зое Башам (физио).

LAT

Odlično izdanje Srpskih Belih Orlova

Selekcija Srbije sastavljena od igrača iz Australije, Srpskog porekla, učestvovala je na međunarodnom turniru u ragbiju 9 koji je održan u subotu 3. februara u Kabramati. Ovaj turnir ustanovljen je 2003. godine i od tada je izrastao u jedan od najmasovnijih amaterskih ragbi 9 turnira u Australiji. Mnogi smatraju  da je “Cabramatta 9s” nezvanično Svetsko Prvenstvo u ragbiju 9, jer je na njemu do sada učestovovalo preko 40 nacionalnih timova i selekcija iz celog sveta.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je 19 muških i 6 ženskih timova. Srbiji je ovo bilo drugo učešće na “Cabramatta 9s” turniru. Prvi put je učestvovala reprezentacija Srbije 2016. godine. Ove godine nastupila je selekcija Srbije pod nazivom “Serbian White Eagles” sastavljena od igrača našeg porekla koji žive u Australiji. Prvi kontakti Ragbi 13 federacije Srbije i naše dijaspore u Australiji uspostavljeni su pre nekih desetak godina. Tešnja saradnja uspostavljena je pre tri godine, a kao plod te saradnje usledila je prva turneja naše reprezentacije po Australiji, i nastupi desetak igrača iz Australije našeg porekla za reprezentaciju Srbije u kvalifikacionim utakmicama za Svetski Kup 2017. godine, protiv Velsa i Italije.

Član Upravnog odbora Ragbi 13 federacije Srbije, Blagoje Stoiljković, koji je u UO zadužen za praćenje rada svih nacionalnih selekcija, kaže: “Velika je stvar što je ove godine selekcija Srbije sastavljena od igrača iz Australije

Cabramatta 9s
Lu Zivanovic sa “Belim Orlovima” Slika: Bob Henderson

učestvovala na turniru “Cabramatta 9s”. Posebno raduje što su se praktično naši igrači sami organizovali. Najviše zasluga ima reprezentativac Ilija Radan, koji je zajedno sa menadžerom Bobom Hendersonom oko sebe okupio većinu igrača koji su prošle godine nastupali za reprezentaciju Srbije. Ovo je bio izuzetno bitan dan za nas jer je Srbija posle Beogradskih ustanika 1804 i Srpskih vitezova 1389, formiranjem Srpskih Belih Orlova dobila i treći  tim koji je neka vrsta predvorja za ulazak u najbolju nacionalnu selekciju.”

Samo okupljanje predstavlja veliki uspeh, ali svakako ne treba zaboraviti ni odlične rezultate koje su “Serbian White Eagles” postigli na turniru. U prvom kolu savladali su odličnu ekipu Niue sa 14-10. Teška utakmica i u drugom kolu, gde je sa 16-12 savladana  selekcija Kukovih Ostrva, koja je bila sastavavljena od igrača koji igraju u Australiji. U trećem kolu u produžetku, nakon triler završnice, gde je Danijel Burk dropkom doneo pobedu, od 21-20 nad Američkom Samoom (koja nas je savladala 2016.), izboren je plasman u polufinale. Prethodne tri izuzetno teške utakmice uzele su svoj danak. Zbog povreda van stroja su bili Relja Petrović (reprezentativac Srbije i igrač Dorćola, koji živi na relaciji Beograd-Sidnej) i Ilija Radan. Bilo je još povređenih igrača, ali su njihove povrede bile lakše, pa su oni herojski stegli zube i uprkos svim nedaćama izdržali do kraja, pokazavši kako se bori za dres “Orlova”. Namerili su se “Beli Orlovi” na izuzetno jakog protivnika u polufinalu. Bila je to selekcija Papue Nove Gvineje, sastavljena od igrača koji igraju u Kvinslendu. Nakon velike borbe, PNG je prošla u finale pobedom od 26-14.

Menadžer “Belih Orlova” Bob Henderson rekao je: “Imali smo vrlo uspešan dan u subotu u Kabramati. Zabeležili smo tri pobede, stigli do polufinala. Jedna pobeda nas je delila od Velikog Finala. Dan je bio vrlo uspešan i van terena. Uspostavili smo mnogo novih kontakata. Mnogo ljudi se ovde jako pozitivno izrazilo o našoj igri i nama.”

Cabramata 9s
Lu Živanović (prvi s desna) i Tas Baitieri (u sredin) Slika: Fejsbuk- Lu Živanović

Jedan od njih je svakako Tas Baitieri dugogodišnji RLIF koordinator za razvoj, veliki prijatelj Srpske Ragbi Lige. Tas je bio prvi veliki poznavalac ragbi lige koji je 2002. godine došao u Srbiju. Nepunih 6 meseci nakon što je ragbi liga ponovo pokrenuta u Srbiji, Tas je prisustvovao u Pančevu, prvoj utakmici Srpske verzije State of origin – Kupa po poreklu.

Ogroman doprinos pre svega učešću naše selekcije na turniru u Cabramati dao je i legenda Australijske ragbi lige, Lu Živanović. On i njegova kompanija CABE omogućili  su učešće Belih orlova na turniru u Kabramati. Pored finansijske podrške Lu Živanović, prvi igrač Srpskog porekla koji je nastupio u najjačoj Australijskoj ligi, bio je uz “Orlove” tokom celog turnira.

Sastav Serbian White Eagles: Džošua Marjanović, Dejan Lukenić, Nikola Štrbac, Stevan Dobrić, Danijel Burk (kapiten tima), David Anđelić (zamenik kapitena), Ris Grkinić, Džonatan Kres (debitant), Čed Grant, Džejms Mirčeski, Relja Petrović, Milan Milivojević (debitant), Ilija Radan. Stručni štab: Džejso Prajs (Trener),  Bob Henderson (Menadžer), Mič Henderson (pomoćni trener), Adrijan Kraft (pomoćni trener) i Zoe Basham (fizio).

Be the first to comment

Leave a Reply