Скај спорт о српском рагбију 13

Ангажовање Брајана Смита у националном тиму као саветника изазвало је велику медијску пажњу широм планете. Тако је позната мрежа Скај спорт на свом сајту објавила  чланак у коме каже да ће још увек актуелни тренер  Вејкфилда  Брајан Смит  предводити Србију у напорима да се квалификују за Светско првенство 2017. године. За Смита се каже да је након што је био тренер Америке, и помоћник Енглеског селектора Стива Мекнамаре 2010. године, у Купу четири нација сада преузео улогу стручног консултанта репрезентације Србије. Скај Sky-Sports-Logoспорт на крају цитира председника Рагби 13 федерације Србије Предрага Пантића: “Договорили смо се да он преузме улогу саветника током припрема и током самог такмичења у октобру 2016. године.”

Комплетан чланак можете погледати овде

На свом фејсбук профилу Смит је изнео утиске о својој недавној посети Србији током новогодишњих празника. Иако није много знао о Србији истиче да је одушевљен оним што је за неколико дана свог боравка видео. Укључујући удобан двочасован лет Ер Србијом, одличан смештај у хотелу Хајат Риџенси. Посебно су га импресионирали људи које је током кратког боравка упознао.

Изненађење је уследило када је сазнао да се рагби 13 у Србији играо од 50-тих година прошлога века. За терен СЦ Инге на коме је репрезентација тренирала, каже да је изузетно тврд али да то нашим играчима није много сметало, јер је очигледно да су навикнути на овакве услове. Наше играче описује као “младиће са великим физичким потенцијалом”. Смит каже да ће у 2016 години Рагби 13 федерација Србије имати три циља:

  1. Турнеја у Аустралији од 28.01. до 08.02.2016 године која има за циљ да се сагледају могућности које имају играчи српског порекла из Аустралије и Новог зеланда. Током боравка у Аустралији играчи из Србије ће заједно са својим колегама из Аустралије и Новог зеланда учествовати на турниру Кабрамата 9 крајем јануара и одиграти тест утакмицу 5. фебруара против Филипина. Ова екипа биће састављена искључиво од играча Филипинског порекла који живе и играју у Аустралији.
  2. Две квалификационе утакмице против Велса и Италије у октобру месецу.
  3. Развојне програме за домаћи сениорски и јуниорски ниво, као и идентификација и развој младих играча широм света пореклом из бивше Југославије. Више о праву наступа можете видети на сајту Светске рагби 13 федерације.

Смит на крају завршава са упозорењем да треба обратити пажњу на српске Беле орлове, јер они се труде да оставе дубљи траг у светској рагби лиги.

Турнир Кабрамата 9 је изузетно цењен и јак. О томе најбоље говори податак да је прошлогодишњи победник репрезентација Папуе Нове Гвинеје. На турниру су досад учествовале репрезентације Фиџија, Самое, Канаде, Португала, Јапана, Кукових острва, Филипина, Грчке, Малте, Јамајке, Чилеа, Аустралијских Абориџина, итд.

Иначе, Рагби лига Србије усвојила је лого Српско-Аустралијске Рагби лиге, као и позивницу за утакмицу имеђу Србије и Филипина, која ће се одиграти 05.02.2016 године у 19.30 сати.

SARL_logo01-1 FB Event PHI v SRB and Cabra 9 INVITATION

 

Be the first to comment

Leave a Reply