Француска домаћин Светског Купа 2025

France 2025

Француски Премијер Жан Кастек (Jean Castex) најавио је у уторак, 11. јануара 2022. године, да ће Француска бити земља домаћин Светског првенства (Светског Купа) у рагби лиги, које ће се одржати 2025. године. Ова најава је уследила након што су Трој Грант, председник Међународне рагби лиге (ИРЛ) и Мишел Винер, генерални директор пројекта Француска 2025, у присуству госпође Роксане Мараћинеану, Министра за спопот Француске, потписали Меморандума о разумевању којим се организација овог Светског првенства поверава овој земљи.

Светски Куп у Француској 2025 истовремено ће окупити четири такмичења под окриљем Међународне рагби лиге и то: Светско Првенство за жене, Светско Првенство за мушкарце, Светско Првенство у рагбију уинвалидским колицима и по први пут Омладинско Светско Првенство у рагбију 13.

“Овај избор Француске за домаћина Светког Купа 2025 године означавају жељу међународних тела (ИРЛ на глобалном нивоу и ЕРЛ на европском нивоу) да Француска постане ново упориште у стратегији развоја рагби лиге широм света. Француска је земља великих спортских догађаја, који представљају огромну предност за економску привлачност и друштвену кохезију у нашим регионима. Домаћинство Светског првенства у рагбију 2023. организација Олимпијских и Параолимпијских игара 2024. године су врх ове политике, која се спроводи заједнички од стране државе и локалних заједница. Светско првенство у рагби лиги, које ће 2025. године организовати Француска, одлична је прилика за многе регионе и градове који желе да се укључе у ову динамику и ја то свесрдно подржавам.” Истакао је Премјер Француске Жан Кастек.

Инклузија је вредност коју подржава рагби лига, због чега ће формат овог 17. издања Светског првенства бити потпуно нов. Такмичење ће се, између осталог, одржати у 40 градова широм Француске, посебно у градовима средње величине који чине богатство наших региона: Француска 2025. биће Светско првенство региона. Због капацитета објеката, главни градови ће бити изабрани за одржавање полуфиналних и финалних утакмица. Осмишљен као еколошки и економски одговоран пројекат, Француска 2025 ће деловати као акцелератор за привреду, туризам, запошљавање и стручно оспособљавање, захваљујући директним и индиректним користима које произилазе из организације такмичења и преко 2.000+ могућности за стручно усавршавање које ће Француска 2025. креирати између 2023. и 2025. године. Ово су изазови и захтеви земље, као и њених региона домаћина за Светско првенство, које су током отварања округлог стола представили госпођа Каролина Каиеук, председница градова Француске, господин Камел Чибли, потпредседник региона Француске, г-дин Лук Лакосте, председник Француске федерације рагби лиге, г-дин Клауде Ревел, председник ГИЕ Франце Спорт Екпертисе и г-дин Тиери Тебоул, генерални директор АФДАС агенције за обуку.

Овај догађај ће бити велика јавна прослава која ће показати разноликост региона наше земље. Делегације ће стићи у октобру 2025. године, а такмичење ће трајати пет недеља до средине новембра 2025. Почев од краја 2023. скоро милион карата биће у продаји за стадионе и арене (где ће се одржавати такмичења у инвалидским колицима) . Очекује се да ће 100.000 навијача из целог света пратити Светско Првенство у Француској 2025.године. Француска 2025. биће такмичење људи. Просечна цена улазнице биће мања од 30 евра, што ће омогућити публици да активно учествује у овој прослави. Организација овог Светског првенства 2025. јасно одражава нови правац којим је Француска рагби лига кренула од избора Лука Лакоста за председника Француске федерације у децембру 2020.

Препород међународне рагби лиге у Француској био је стратешки циљ нашег спорта дуги низ деценија и одушевљен сам што ће то сада постати стварност кроз ову доделу Светског првенства 2025. Француској. Као спортска међународна федерација, Међународна рагби лига је веома задовољна што може да врати светски куп кући, тамо где је све почело са првим светским првенством 1954. године, и у складу са том историјском темом, по први пут ће бити четири такмичења – мушкараца, жена, особа у инвалидским колицима и омладинаца – заиста Светско првенство у рагбију за све и за цело друштво. „Веома смо захвални француској влади и свим регионима, градовима и местима на снажној подршци коју су дали нашем изванредном тиму који је припремао ову кандидатури и једва чекамо да пожелимо добродошлицу посетиоцима из целог света у ову дивну земљу, не само да делимо наш узбудљив и приступачан спорт, већ и да уживамо у туризму светске класе, богатим културним искуствима и јединственој атмосфери Француске и њених људи. „Ово путовање на Светско првенство 2025. ће нам омогућити да изградимо већ јаку везу која постоји између рагби лиге и Француске, али и да продубимо присуство рагби лиге широм земље. Као спорт, поносни смо што смо након Светског Купа у рагбију 15 2023 и Олимпијских и Параолимпијских игара 2024 години, добили још једну организацију великог светскиог спортског догађаја у овој величанственој француској деценији спорта. Верујем да ће то бити прави празнични дани, поносне и динамичне нација кроз незаборавну прославу рагби лиге.” рекао је Трој Грант, председник Међународне рагби лиге

„Повратак Светског првенства у рагби лиги у домовину Француску, дивна је вест која се данас обликује наш спорт, Француску рагби лигу федерацију, а посебно клубове, њихове чланове и менаџере, гледаоце и волонтере. Изузетно смо поносни на њих што видимо како се данас отвара овај величанствени догађај, који пре свега припада њима. „Какво путовање смо прешли за мање од годину дана. Била је то велика посвећеност свету француске рагби лиге, а сада све то постаје стварност. „Са реализацијом пројекта отварају се велики изгледе за развој овог спорта у више региона и са великом и разноликом публиком. „Желео бих да се захвалим свим тимовима који су учествовали у развоју овог пројекта и, пре свега, његовом извршном директору, Мишелу Винеру. Такође бих желео да се захвалим Управном одбору ИРЛ, којег представља његов председник Трој Грант, за њено поверење у наш пројекат.На крају, желимо да се захвалимо француској влади на подршци, као и регионима Француске и локалним властима који су се већ јавили да организују овај диван догађај уз Француску 2025. Заједно ћемо учинити Француску 2025. великим успехом. Прича почиње данас.” нагласио је Лук Лакост, председник Француске рагби лиге.

Be the first to comment

Leave a Reply