Napustio nas Ged Stokes

Ged Stokes nije više sa nama! Tužna vest obišla je danas svet i potresla sve ljubitelje ragbi lige širom planete, a posebno u Srbiji, jer je Novo Zelanđanin dve godine, od 2008 do 2010 bio glavni strateg “Orlova”.

Gerard James Stokes rođen je 1955 godine. Imao je uspešnu igračku karijeru na Novom Zelandu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u kojoj je sigurno kruna i jedan nastup za reprezentaciju Novog Zelanda. Krajem osamdesetih godina, po završetku igračke karijere postaje trener najpre u Marist Westernu u kom je započeo i svoju igračku karijeru. Zatim nastavlja redom u Cnaterbury Country Cardinals, Canterbury Bulls-ima i Wellington Orcas-u. U novom milenijumu proglašen je za najboljeg trenera u sezoni 2000 na Novom Zelandu. Ipak, izgubio je trku za glavnog stratega Novog Zelanda, ali tri godine je obavljao funkciju pomoćnog trenera i koselektora A tima “Kivija”. Od 2003 prelazi u Englesku gde 4 godine provodi u Workington Town-u, a zatim od 2008 do 2010 u Whitevenu. Paralelno sa poslom u Whitevenu, vodio je i reprezentaciju Srbije kroz kvalifikacije za Svetski Kup 2013 godine u utakmicama protiv Irske, Velsa i Italije. Zahvaljujući njegovom angažmanu, realizovan je i prvi odlazak jednog Srbina u Englesku da profesionalno igra ragbi ligu, ali i prva turneja “Orlova” u kolevci ragbi lige.

Soni Radovanović i Ged Stokes

Tokom boravka u Srbiji bio je oduševljen našom hranom, posebno je voleo pljeskavice i to one najveće od “pola kile”. Nije bio ljubitelj naše rakije, za koju je govorio da je “previše jaka”.

Ged Stokes sa reprezentacijom Srbije

U avgustu ove godine Stokes je javno objavio da mu je početkom godine dijagnostifikovan rak na mozgu. Sa opakom bolešću se borio hrabro i odlučno, baš kao što se tokom svoje igračke karijere bori i na terenu, ali je izgubio bitku 8.12.2020 godine u 65 godini.

Ragbi 13 federacija Srbije upućuje izraze najdubljeg poštovanja porodici Ged Stokes-a, supruzi Deb i sinovima Jemsu i Benu. Nek mu je večna slava i hvala.

Be the first to comment

Leave a Reply