Почео пројекат “Праведно тренирање”

Erasmus +

Ових дана Рагби 13 федерација Србије је са партнерима стартовала пројекат у оквиру колаборативног партнерства које се финансира из средстава Европске Уније, тачније програма Ерасмус + Спорт – “Праведно тренирање” – “Fair Coaching” . Пројекат има за циљ промовисање поштовања и спортских вредности код професионалних тренера, као и тренера аматера, који раде у базичном спорту, супротстављање сексистичком, насилном и дискриминаторском понашању како би се осигурало здраво и инспиративно спортско окружење како за професионалне, тако и за младе спортисте. Квалитетна спортска искуства не догађају се случајно. Спорт је средство од изузетне моћи, које служи за образовање, тренирање и друштвени развој. Верује се да су људи способни да граде боље друштво, у спорту и кроз спорт, како за себе тако и за будуће генерације. Друштво које не одобрава расистичке испаде, насиље, варање и манипулација над такмичењима, непоштовања фер плеја или етичких правила. Учесници у спортском животу, имају одговорност за заштиту спортиста, а посебно младих спортиста од физичког, социјалног и емотивног злостављања.

У овом истраживању учествују национални грански спортски савези, националне спортске институције, међународне спортске институције и универзитети, школе и његов циљ је:
Идентификовати постојеће политике или акционе планове или друга документа или процесе којима је циљ идентификовање, надгледање или борба против непоштеног и дискриминаторског понашања у оквиру тренажног процеса (мачо и сексистичко понашање, искључујући сексуално узнемиравање) према свим спортистима, а са посебним нагласком на младе спортисткиње. То може укључивати кодексе понашања или етичке смернице применљиве на спортске тренере и тренирање. Препознати и прикупити све постојеће податке и информације о нефер ситуацијама у тренажном процесу у базичном (grassroot sport) спорту и професионални спорт. 

бронзану медаљу
Стручни штаб

Пројекат износи 400.000,00 еура и реализује се у три године од 2020. до краја 2022. године. Рагби 13 федерација Србије је партнер у овом програму, а носилац програма је Lega Pallavolo Serie A (Одбојкашка лига Италије Серија А), а ту су још партнери:

  • ASSIST – ASSOCIAZIONE NATIONALE ATLETE – Италија
  • ASSOCIATION ALICE MILLIAT – Француска
  • ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIRIA ATHLITIKIS DIAFANEIAS KAI PROSTASIAS TIS AKERAIOTITAS TOU ELLINIKOU ATHLITISMOU – Грчка
  • FARE NETWORK STICHTING – Холандија
  • INSAMLINGSSTIFTELSEN GIRLS IN SPORT – Шведска
  • SUOMEN VALMENTAJAT RY – Финска

Сви заинтересовани појединци, клубови и спортски савези могу се укључити у овај пројекат попуњавање анкете на следећем линку

Be the first to comment

Leave a Reply