Рагби легенда у Србији

У петак је у краћој посети Београду боравио Мартин Масела , рагби лига легенда Тонге. Мартин је 14 година играо професионално рагби 13 у Аустралији и Енглеској, а са репрезентацијом Тонге учествовао је два пута на Светском Купу 1995. и 2000. године. Своју професионалну каријеру Мартин Масела почео је у Балман Тигровима 1990. године. Наставио у Иливари и Јужном Сиднеју. Касније прелази у Европу у Лидс Рајнос са којим 24.10.1998, учествује у првом Супер Лига Великом финалу против Виган Вориорса. Ова утакмица одиграна је у Манчестеру на стадиону Олд Трафорд, а победа је припала Вигану са 10-4. Наредне године са Лидсом осваја Челенџ Куп.

Након Лидса Мартин Масела је играо у Вејкфилд Тринитију и Ворингтон Вулвсима. По завршетку професионалне карије у којој је за 14 година одиграо преко 250 утакмица, вратио се на Тонгу, где се опростио од активног играња рагби лиге у 36. години. У својој постојбини изузетно је цењен и поштован.

Мартин Масела је у Београд дошао да посети сина и то из Лидса, где је био на прослави обележавања 20 година од освајања Челенџ Купа. Његов син већ шест месеци живи у Београду, где индивидуално са нашим тренерима ради на стицању кошаркашких вештина. Чак и у далекој Тонги познато је да је Србије земља кошарке, па је Масела свог наследника послао у Београд да се усаврши. Колико смо се информисали Масела јуниор је изузетно талентован и радан, па се може очекивати да врло брзо потпише свој први професионални уговор.

Мартин Масела и Радослав Новаковић

Неколико дана у главном граду Србије Масела је искористио и за састанак са људима из руководства Рагби 13 федерације Србије. Верујемо да његово дугогодишње професионално рагби лига искуство и бројне везе у Аустралији и Енглеској могу бити од користи и нама. Током кратког боравка састао се са Радославом Новаковићем, чланом УО Рагби 13 федерације и РЛК Дорћола. Радослав је славном госту поклонио дрес “Орлова”. Мартин Масела би у септембру месецу требало опет да дође у Београд, овај пут нешто дуже. Како сазнајемо, постоје добри изгледи да се легенда са Тонге том приликом ангажује као стручни саветник вишеструког шампиона Србије Дорћола. “Пауковима” не цветају руже. У последњих две три године клуб је запао у кризу која је кулминирала крајем прошле године. Ново руководство клуба на челу са Радославом Новаковићем решено је да клуб врати на стазе старе славе, а ангажовање Мартина Маселе је одличан потез у том правцу.

Be the first to comment

Leave a Reply