Нови тренер и нови циљ

Турнеја по Енглеској

Сениорска Рагби 13 репрезентација Србије данас креће на турнеју по Енглеској. Орлови ће бити гости Енглеске Рагби Лига Федерације са којом имају дугогодишњу одличну сарадњу. У оквиру те сарадње, још прошле године је договорено да наша репрезентација од 3. до 11. јула ове године посети Енглеску и одигра две утакмице 7. и 10. јула, против аматерске репрезентације Енглеске популарних Лајонхартса (Лављих срца). Домаћин нашој репрезентацији биће град Јорк и регија Јоркшир. Током турнеје биће промовисан и нови тренер Орлова.

Практично, Енглеском турнејом за Орлове почиње нови шестогодишњи циклус рада, који за циљ има пласман и прво учешће Србије на Светском Купу 2025. године. Прошлогодишњи неуспех у Квалификацијама за Светски Куп 2021. године, тешко је пао свима, али у Федерацији се држе оне старе народне пословице: “Није срамота пасти, већ не устати”. Зато су већ сада решили да крену са амбициозним пројектом који треба да Србију 2025. године по први пут одведе на Светски Куп.

Протеклих неколико месеци УО Рагби 13 федерације Србије пажљиво је анализирала грешке из претходног периода. Закључено је да је било много импровизације и да са таквом праксом треба прекинути. Зато су већ сада зацртани пролазни циљеви за нови шестогодишњи циклус развоја, који би сви заједно требали да доведу до остварења главног циља, а то је пласман на Светски Куп 2025. године наше сениорске репрезентације. Документ је још увек у фази израде и о њему ће се најпре изјаснити Скупштина Рагби 13 Федерације Србије крајем ове године, али есклузивно откривамо један део:

 • Учешће јуниорске репрезентације Србије до 19 година на завршном делу Првенства Европе 2020, 2022, 2024,
 • Пласман сениорске репрезентације Србије међу 6 најбољих Европских репрезентација до 2024. године,
 • Сарадња са водећим Европским и Светским федерацијама и професионалним клубовима из Аустралије, Енглеске, Француске, Велса, САД, Канаде, Новог Зеланда, Либана, итд,
 • Јачање домаћих клупских такмичења и обавеза свих клубова, који већ од 2020. године морају да имају јуниорску (19) и кадетску (16) селекцију,
 • Формирање женских тимова и увођење лигашког такмичења у рагбију 13,
 • Даље јачање регионалне сарадње кроз Балканску Супер Лигу, Балканска првенства у рагбију 13 и 9, као и формирање Балканске Федерације,
 • Побољшање услова за рад репрезентативних селекција и клубова,
 • Континуирани масовни рад са децом и младима узраста од 8 до 15 година (основна школа) дечаци и девојчице,
 • Даље стручно усавршавање тренера и судија,
 • Сарадња са нашом дијаспором нарочито промоција акције “Играј за Србију”,
 • Маркетиншке активности,
 • Активно учешће у свим такмичењима и акцијама Светске и Европске рагби 13 федерације,
 • Изградња сопственог тренинг центра.

Наравно листа се овде не завршава, али и ово је довољно да се схвати колико је то амбициозан, озбиљан и скуп пројекат.

“Комплетан овај програм практично стартује већ сада, овом Турнејом. Због тога за нас одлазак у Енглеску значи нешто више од игре са Лављим срцима. Трудићемо се да под руководством новог тренера, у новом циклусу направимо значајне помаке напред. Неће то бити нимало лако, јер је рагби лига заједница сваким новим даном све већа и квалитетнија, али ми се не бојимо конкуренције. Окрећемо се себи и раду на дуже стазе. Нови тренер чије ћемо име саопштити за који дан искусан је стручњак и већ је боравио у Србији претходне недеље. Договор о сарадњи је постигнут и верујем да ћемо уз његову помоћ успети да значајно унапредимо рагби 13 у Србији.” Истакао је генерални секретар Рагби 13 федерације Србије Владан Кикановић.

Састав репрезентације за Енглеску: Милош Зоговић, Александар Ђорђевић, Предраг Кеглић, Петар Милановић, Војислав Дедић, Владислав Дедић, Милош Ћалић, Стефан Недељковић, Илија Крстић, Никола Ђурић (Црвена звезда), Никола Србљанин, Александар Павловић, Михајло Стојиљковић, Дарио Абидиновић, Драган Јанковић, Душан Милутиновић (Партизан), Михајло Јовић, Ђорђе Стошић, Лазар Живковић (Раднички Ниш), Стеван Стевановић (Ташмајдан Тигрови). На пут су још као чланови стручног штаба пошли Владан Кикановић, Радослав Новаковић, Драган Павловић и доктор Никола Топаловић.

Током боравка у Енглеској нашој репрезентацији ће се прикључити нови тренер, као и физиотерапеут Леонард Мекмаин.

Be the first to comment

Leave a Reply