Акценат на развоју младих

У понедељак 29.04.2019. године одржан је Управни одбор Рагби 13 федерације Србије, којим је председавао Председник Р13ФС, Предраг Пантић. Теме су биле многобројне, али овде ћемо издвојити оне које се тичу међународних репрезентативних обавеза.

Рана и неочекивана елиминација сениорске репрезентације из квалификација за Светски Куп 2021. године оставила је практично Србију без званичних Европских утакмица ове јесени. Због тога је УО предузео кораке како би омогућио што више званичних мечева. Контактиране су федерације које се налазе на сличној позицији РЛИФ ранг листе, ради одигравања тест утакмица, а акценат је стављен на Балкански Шампионат, који ће се по трећи пут одржати ове године, и где Србија брани титулу освојену 2017. године, али и на Европски Шампионат до 19 година, који ће се одржати наредне године од 4-ог до 14-ог септембра у Италији.

Србија је претходни Европски Шампионат завршила на петом месту и тако изборила директан пласман у Италију. То значи да се Орлићи налазе већ у кругу сигурних учесника заједно са шампионом Европе Француском, затим Енглеском, Велсом, Ирском, Шкотском и домаћином Италијом. Кроз пакао квалификација мораће да прођу Украјина, Русија, Турска и Либан, док места има за само једног од њих.

Због тога је УО донео одлуку да се практично са припремама за ово такмичење стартује већ сада. Члан УО Радослав Новаковић биће координатор свих националних селекција и спона између стручног штаба и УО.

Календар обавеза репрезентације иако нема званичних такмичења је више него богат. Већ наредне недеље, у госте нам долази селекција Ланкашир Лајонхартс-а. У среду 15.05.2019. ће Енглези одиграти прву утакмицу у Србији против актуелног шампиона Србије и Балкана, Црвене звезде. У недељу 19.05.2019. године од 16.30 сати на стадиону ФК Херој Полет противник ће им бити Србија XIII. Управо је Новаковић предложио да тренер репрезентације за ову, а и за неке од наредних акција буде Аустралијски стручњак Брет Дејвидсон, који је водио репрезентацију Србије и прошле године.

А тих будућих акција биће изузетно много. Сениорску репрезентацију Србије већ почетком јула месеца очекује десетодневна турнеја по Великој Британији. Орлови ће одиграти две утакмице против Енглеске селекције, “Лајонхартс-а” (лављих срца) из регије Јоркшир, а затим их очекује утакмица против Велшке аматерске репрезентације “Драгонхартс-а” (змајевих срца).

Актуелни су преговори и са репрезентацијама Италије, Канаде и Сједињених Америчких Држава, око одигравања званичних утакмица ове и наредне године. Све ове утакмице би требале да буду одлична припрема за велику Америчку турнеју, коју је УО планирао за 2021. годину. За сада у плану су утакмице против Канаде и САД, али није искључено да се списак противника прошири.

Поред сениора у фокусу ће бити млади и јуниори до 19 година, али по први пут и жене, јер је УО донео званичну одлуку о формирању женске рагби 13 и рагби 9 репрезентације Србије. Очекује се да ће девојке своје прве утакмице одиграти већ ове јесени.

Играчице Црвене звезде освојиле су прво место на Међународном рагби 9 турниру у Атини. Фото: Грчка РЛ Асоцијација

Практично, овим амбициозним планом УО, већ сада почиње први циклус припрема, тачније речено селекције играча, који ће бити окосница тима у квалификацијама за наредни Светски Куп 2025. године. Због тога су Радослав Новаковић и стручни штаб добили задатак да у наредном периоду подмладе репрезентацију.

Be the first to comment

Leave a Reply