Девојке играју рагби 13!

У последњих неколико година Светска и Европска рагби 13 федерација, све више пажње посвећују развоју женског рагбија 13. Девојке играју рагби лигу одавно, још од тридесетих година прошлог века, те то није ништа ново. Ипак сада су ствари много другачије, него пре деведесет година. Сада женски рагби 13 није више спорадична појава и атракција, већ потпуно равноправан члан велике рагби лига породице. На оном највишем професионалном нивоу, покренута су велика такмичења као што је Светско Првенство које се игра у истом термину као и мушко. Најјаче лиге на свету НРЛ и Супер Лига, од пре три године играју се и у женској конкуренцији.

Тај тренд се преноси и на остале федерације, па су тако и земље као Јамајка, Нигерија, Грчка, Турска, покренуле своје женске тимове. Девојке играју рагби 13 и у Србији. Зачетник те идеје био је пре неколико година Љубомир Буквић, бивши тренер наше сениорске репрезентације и председник женског рагби клуба Београд. Формирана је женска селекција Србије која је од 2013. до 2016. године одиграла неколико међународних рагби 9 турнира (Француска, Мађарска, итд.). На жалост женске рагби 13 активности су потом замрле, све до прошле године када Црвена звезда покреће своју екипу, на инцијативу Марине Клејвег, а реализацију Жељка Делића и Стефана Николића. Прошлог лета Звездине девојке су учествовале на међународном турниру на песку у Истанбулу, а протекле недеље одиграна је и прва домаћа женска рагби лига утакмица у Србији. Био је то сусрет у рагбију 9 између Црвене звезде и Црвеног Кенгура.

За наредни период планирано је неколико утакмица, како домаћих, тако и међународних. Црвено-беле девојке би током априла, маја и јуна, требале да одиграју и три међународне утакмице против грчког Ариса, Турске Анкаре и Италијанки. Још није прецизно дефинисано али највероватније да ће утакмице против Ариса и Анкаре бити у рагбију 9, а меч против Италијанки у рагбију 13.

Поред Звезде са девојкама су већ стартовали Партизан и Морава Гепарди из Лесковца. Девојке из ова два клуба, за сада играју само тач, али се очекује да ће и оне у наредних неколико месеци пробати контакт. План да се посвете раду са девојкама имају и Дорћол, Гвоздени строј са Уба и Раднички из Ниша, тако да се на јесен планира и прва званична утакмица женске репрезентације Србије у рагбију 13. Такође, сигурно је да ће се на програму другог Балканског Првенства у рагбију 9, које ће се одиграти наредне 2020. године, играти утакмице и у женској конкуренцији.

Be the first to comment

Leave a Reply