Стартује нова сезона

Зимска пауза је завршена и од овог викенда јајаста лопта ће се поново закотрљати на домаћим теренима. Већ по традицији сезону ће отворити Ризман Куп у коме ће се састати две репрезентативне селекције до 21 и 23 године старости. Селекције ће носити имена чувене Шкотске рагби лига породице Ризман, Бева и Џона, а бориће се за трофеј Гаса Ризман. Утакмица ће се одиграти у недељу од 16.00 сати на БАСК Арени. У предигри од 14.00 сати, на истом месту, снаге ће одмерити Раднички Нови Београд и Црногорски представник у Балкан Супер Лиги, Јужна Регија XIII.

Као и у протеклој, и у новој сезони главни фаворит за освајање титула је Црвена звезда. За разлику од прошле, црвено-бели у овој сезони већ имају један пораз, онај у првом колу Челенџ Купа од Милома са 38-10. Колико ће пораз од Енглеза утицати на Првака Балкана, Србије и освајача Купа и Супер Купа Србије видећемо врло брзо. Звезда је у прелазном року довела три страна играча. Аустралијанац, Дарси Етрич је већ на утакмици са Миломом наговестио да се ради о изврсном играчу. Двојац Америчких репрезентативаца Брендон Андерсон и Џамил Робинсон, сигурно имају велики потенцијал. Нису се црвено-бели ослонили само на странце. Успели су да на терен врате и Ђорђа Миленковића, бившег репрезентативца и рођеног брата првотимца Звезде, Слободана. Проблем стручном штабу који предводи Аустралијанац Брет Дејвидсон, је свакако повреда Војислава Дедића. Информације из клуба у вези опоравка капитена Дедића нису нимало повољне. Очекује се да би он своје место на терену могао да заузме тек у мају месецу.

Вечити ривал Партизан ове сезоне очекује да ће бити много конкурентнији. Прошле сезоне Партизан је имао много проблема са повредама и формом. Сада је ситуација много повољнија. Дарио Абидоновић се опоравио. У тим се враћа и Коста Стојковић, а у прелазном року у црно-бели табор је дошао и млади репрезентативац Александар Павловић. Павловић се преселио у Београд и играће за црно-беле на двојну лиценцу. Поред Партизана имаће право наступа и за свој матични клуб Мораву Гепарди из Лесковца.

Највише потреса током зиме било је у Дорћолу. Досадашњи тренер и капитен репрезентације Србије, Далибор Вукановић решио је да у 33 години заврши играчку каријеру, али и да се повуче са места шефа стручног штаба, где се налазио од 2014. године. Разлог повлачења су многобројне повреде и приватне и професионалне обавезе. Далибора ће на месту тренера наследити саиграч из клуба и репрезентације Стеван Стевановић. Његов задатак ће бити изузетно тежак. Да створи нови, непобедиви тим, као што је некада био онај страшни Дорћол са њим и Далибором на терену.

Остали клубови дочекују сезону са мање више сличним саставима, као и прошле сезоне. Већина клубова се определила за рад са младима, и ослонац на сопствене снаге. Промоције по средњим школама су урадили клубови из Ниша, Лесковца, Параћина као и Партизан и Црвена звезда у Београду. Звезда је отишла корак даље и најавила покретање своје Академије за развој младих играча у сарадњи са Зечевима из јужног Сиднеја (енг. South Sidney Rabbithos).

Be the first to comment

Leave a Reply