Челенџ Куп: Црвена Звезда против Милома!

Челенџ Куп: Црвена звезда

Данас је на стадиону у  Хедингли (Лидс) на северу Енглеске, месту које је 1897. било домаћин првог финала Челенџ Купа одржан жреб за нову 118. сезону. Челенџ Куп је најстарије рагби лига такмичење на свету, а за нас је интересантно јер ће по први пут у њему наступити и један клуб из Србије, наш шампион Црвена звезда. Црвена зведа је пре нешто више од пола године истакла своју кандидатуру, што је Енглеска рагби 13 федерација прихватила и омогућила црвено-белима да се нађу у званичном жребу за прво коло међу 52 најбоља аматерска клуба. Данашњи жреб којим су руководили Џон Кир, тренутни тренер Бретфорд Булса, иначе наш стари познаник са клупе Велшке рагби 13 репрезентације и Луис Форсел, капитен женске екипе Лидс Рајноса, Звезди за противника су одредили Милом.

Рагби лига фудбал клуб Милом, најстарији је аматерски рагби 13 клуб на свету, основан 1873. године. У својој богатој историји клуб је неколико пута улазио у професионалне воде, али увек без неких значајнијих успеха. Тренутно клуб игра у Лиги Националне Конференције и то у трећој дивизији. Поред првог тима, клуб има још једну сениорску екипу која игра у Регионалној Лиги Бароу Дистрикта, као и комплетну палету млађих категорија од 8, 10, 12, 14 и 16 година старости.

Утакмица против Милома игра се 26/27.01.2019. године у Енглеској (Кумбрија). Црвено-бели ће имати нешто више од месец дана да се спреме за ову историјску утакмицу, не само за Звезду већ и за Српски и Балкански рагби 13. Наиме, Србија ће постати тек осма земља, а прва са Балкана која је учествовала у Челенџ Купу. На почетку Челенџ Куп је дуго био резервисан само за клубове из Енглеске. Касније су му се придружили клубови из Шкотске, Ирске и Велса, да би се тек у 21. веку у ово најстарије рагби 13 такмичење на свету укључили и клубови из редом Француске, Русије и Канаде. Француски Каталан Драгонси  ове године постали су први клуб ван Енглеске који је освојио Челенџ Куп.

Председник Црвене звезде Жељко Делић изјавио је одмах након жреба: “Сви у клубу смо одушевљени прво чињеницом да смо добили прилику да будемо учесници овако великог такмичења као што је Челенџ Куп. Посебно нам је драго што ћемо имати прилике да одмеримо снаге са Миломом, најстаријим аматерским рагби лига клубом на свету. Пред нама је велики изазов, да се спремимо што боље можемо за ову утакмицу и покушамо да изборимо пласман у другу рунду. То нам неће бити баш лако, јер се ради о јаком противнику.”

Звезда ће имати проблема и са временским приликама, које баш нису најповољније у ово доба године у Србији, што доказује и сам поглед кроз прозор, јер тренутно у Београду пада снег. Због тога су црвено – бели тежиште ставили на физичку припрему, а у томе ће им у наредном периоду помоћи искусни струњак Бане Мићић. У наредном периоду очекује се да клуб комплетира листу појачања за наредну сезону у којој црвено-бели имају тежак задатак да одбране 4 трофеја од ове године и наставе серију непобедивости, која траје преко годину дана. 

Be the first to comment

Leave a Reply