Милутиновић и Бијорац у врху

Србија У19

Прошло је десет дана од завршетка Европског Првенства за играче до 19 година у рагбију 13, које је од 5. до 12. августа одржано у Београду. Резултати се сумирају, а општа оцена је да је Београд био одличан домаћин, а Србија најпријатније изненађење шампионата.  Организација је била одлична, а позитивна слика са стадиона у Макишу путем интернета обишла је свет.  Преносе свих 12 утакмица редовно је пратило и по неколико хиљада љубитеља рагбија 13 из Енглеске, Француске, Ирске, Велса, Шкотске, али и из Аустралије и Новог Зеланда.  Највише пажње очекивано, изазвало је финале између Француске и Енглеске. Пренос ове утакмице уживо на каналу спортуживо.тв пратило је 8.500 гледалаца. Када се томе додају и гледаоци из Србије и региона, који су ову утакмицу пратили преко кабловског спортског канала Арена спорт, број гледалаца се пење на десетине хиљада, што овај спортски догађај чини најгледанијом рагби 13 утакмицом, икад одиграној у Србији.

За разлику од претходних сличних догађаја који су одиграни у Србији, овог пута наша репрезентација је имала значајне такмичарске успехе. Планирани циљ од две победе је у потпуности остварен. Победом над Ирском и освајањем пете позиције дефинитивно смо се приближили најбољима. Општи је утисак, да смо на жребу имали више среће и у првом колу избегли Енглеску и Француску, можда смо могли и у борбу за бронзану медаљу.

У протеклих неколико година много је пажње је посвећено пројекту сарадње Рагби 13 федерације Србије и наше дијаспоре, пре свега у Аустралији. Тај пројекат протеклих година успешно је водио Благоје Стоиљковић. Он се овог лета својевољно повукао у заслужену пензију, и то у тренутку када је пројекат почео да даје прве резултате. Због изузетног залагања на реализацији пројекта, а и за сав допринос у протеклих 15 година, УО је Благоју Стоиљковић доделио Златну Плакету, највише признање наше Федерације.

бронзану медаљу
Благоје Стоиљковић на Конгресу РЛЕФ

Захваљујући његовом ангажовању пет младих играча са нашим коренима наступило је на такмичењу у Београду. Такође, стручни штаб је добио пуно ангажовањем Неила Бијорца, Бранета Зеца, а посебно Брета Дејвидсона, који је од јуна месеца у Србији, и требало би да остане све до новембра. Њиховим ангажовањем почели су да дувају неки други ветрови на Српској рагби 13 сцени. Промењен је пре свега начин размишљања, а затим и рада, што се на крају одразило и на резултат.

бронзану медаљу
Стручни штаб

Зато и не чуди што су се двојица наших играча, Зане Бијорац и Владимир Милутиновић нашли у врху свих статистика, а Бијорац и у идеалном тиму шампионата. На листи најбољих стрелаца Владимир Милутиновић заузима 2. место са 46 постигнутих поена. Прво место припало је Велшанину Луису Халу са 48 поена, док је трећи Енглез Гери МекМахон са 40 поена. На листи играча са највише постигнутих есеја на шампионату Милутиновић је трећи са 5, а Зане Бијорац други са 6 полагања. Прво место припало је Енглезу Куртису Тареу са 8 датих есеја. На листи најбољих шутера Милутиновић је трећи са 13 датих голова из 17 покушаја. Други је Гери МекМахон са 18/28, а на првом месту Велшани Луис Халу са 20/21 голова. Свака част момци! Класа сте!

Be the first to comment

Leave a Reply