Зејн Бијорац у тиму Европе!

Зене Бијорац

Европски шампионат у рагбију 13 за играче до 19 година у суботу је завршен тријумфом Француске. “Француска Првак Европе”, могло би се рећи очекивано. Триколори су у финалу са 26-24 (10-10) победили Енглеску и заслужено стигли до трофеја који јој је уручио председник Европске рагби 13 федерације Морис Воткинс.

Француска Првак Европе

Утакмица на стадиону НСЦ Макиш одиграна је пред преко 650 гледалаца, и била је права круна изврсног такмичења које су љубитељи рагби лиге могли да прате протеклих недељу дана. Французи су водили готово целу утакмицу, али се упорни Енглези ни једног тренутка нису предавали. У последњих 7-8 минута Енглеска је успела да постигне два есеја, и приближи се Француској на само два поена. На жалост Енглеских навијача којих је било доста на стадиону у Макишу, Гери Мек Менон је промашио претварање за изједначење. У последњих 3-4 минута Енглези су нападали свим силама, али ипак нису могли до преокрета.

Француска Првак Европе

“Француска Првак Европе”. Можда то није изненађење, али је свакако велико изненађење победа Србије над репрезентацијом Ирске. Тријумфом над Ирцима Србија је у коначном редоследу заузела 5. место. Иза шампиона Француске, те Енглеске, на трећем месту је репрезентација Велса, а Шкотска четврта. Србија је на високој петој  позицији, што је досад највећи успех наше репрезентације, од 1954. године, то јест од како се рагби 13 игра у нашој земљи. Ирска је заузела шесту позицију, Италија седму, док је на последњем осмом месту Украјина.

Зене Бијорац
Зејн Бијорац, трећи са десне стране, у најбољем тиму Европског Првенства

Још једно велико признање стигло је на завршној свечаности која је одржана у ресторану “Ред шуз” на Ади Циганлији. У најбољи тим шампионата изабран је центар репрезентације Србије Зејн Бијорац. Конкуренција је била изузетна, пре свега поред Енглеза и Француза, што показује податак да се међу 13 најбољих играча на шампионату поред Бијорца пробио само један играч из Италије и један из Велса и један из Ирске. Сви остали играчи су из Енглеске и Француске, док није било играча из селекција Шкотске и Украјине.

Директор турнира Јован Вујошевић истакао је: Иза нас је недељу дана правог рагби фестивала у Београду и поносни смо на организацију како Европског првенства, тако и осталих пропратних активности, попут шампината Балкана у рагбију 9 и годишњег Конгреса Европске рагби лига федерације (РЛЕФ). Верујемо да смо оправдали очекивања и да ћемо убудуће добијати домаћинства нових великих такмичења.

Наредно Првенство Европе до 19 година, одржаће се 2020. године. Кандидатуру за организатора овог такмичења доставили су Француска, Енглеска и Либан, а где ће се шампионат одржати биће познато у октобру ове године. Србија је освајањем 5. позиције на овом Првенству Европе обезбедила директан пласман на шампионат 2020. године. Посебно радује податак да ће чак 8 наших репрезентативаца имати право наступа и за две године, од којих је један управо и Зејн Бијорац.

Be the first to comment

Leave a Reply