Србија центар рагби 13 Европе и Света

Србија до 19 година

Србија и њен главни град Београд биће од 4. до 12. августа домаћини Европског Првенства до 19 година у рагбију 13. Истовремено поред овог великог спортског такмичења, које ће окупити преко 250 најбољих младих рагбиста из Европе, Београд ће, по трећи пут, бити домаћин годишњег конгреса Европске рагби 13 федерације, али и два стручна семинара, највишег другог нивоа, за судије и тренере. Поред тога у петак 10. августа одржаће се и Балканско Првенство у рагбију 9 за сениоре.

То значи да ће у наредних недељу дана Београд бити центар рагби 13 дешавања у Европи и Свету. У Београду ће се окупити преко 500 спортиста и функционера, а тај број ће бити далеко већи када се на њега додају новинари и гледаоци, али и многобројни менаџери најјачих Европских клубова у потрази за талентима.

Биће то сигурно досад највеће и најзначајније рагби 13 такмичење икад одржано у Србији. У рангу оних великих које је СФР Југославија организовала у рагбију 15. Европског Првенства 1988. за јуниоре и рагби турнира на медитеранским играма 1979. у Сплиту. Ипак, ако по броју учесника није превазишао претходне, чини се да овогодишње Првенство Европе по квалитету екипа јесте. На она два претходна, нису учествовали Енглези, Ирци, Шкоти, Велшани, а сложићете се, без њих нема доброг рагбија. А у Београду ће га у наредних недељу дана и те како бити. Чак 6 репрезентација које су учествовале на последњем Светском Првенству 2017. године у Аустралији и Новом Зеланду долази у Београд. Енглеска, Француска, Ирска и Италија данас. Шкоти су већ неколико дана на завршним припремама у Будимпешти, и у наш главни град доћи ће у суботу, када долазе и Велшани и Украјинци. Наши репрезентативци су још од 16. јула на окупу. Украјина и Србија су две једине репрезентације које до сада нису учествовале на Светском Првенству. Србија, не крије своје амбиције и верује да ће се то променити врло брзо. Већ 2021. године Светско Првенство које ће бити одржано у Енглеској. Украјина, иако је до завршнице дошла као “лаки лузер” након одустајања Русије због финансијских проблема, има солидну репрезентацију, која ће се свим силама трудити да помрси рачуне фаворитима.

Пре годину дана на жребу у Лондону, “Орлићи” нису имали ни грам среће. Два од три главна фаворита за титулу Првака Европе Енглеска и Велс, налазе се у нашој половини жреба. Дакле није могло горе. Ипак, наш стручни штаб и играчи су оптимисти.

Рагби 13
Јован Вујошевић и Нил Бијорац

Нил Бијорац Аустралијски стручњак нашег порекла, који се већ шест месеци налази на клупи “Орлића” истакао је: “Репрезентативци Србије до 19 година радују се отварању Европског Првенства и првој утакмици у недељу против Енглеске. У протекле три недеље вредно смо радили и потпуно спремни дочекујемо једног од главних фаворита. Очекујемо тешку, физички исцрпљујућу борбу. Изненађен сам колико је рагби 13 (рагби лига) популарна у Србији. Две утакмице наше репрезентације биће директно преношене на ТВ Арени, а преко стрима слика из Београда обићи ће цео свет. Сигуран сам да ће наши играчи, репрезентовати себе, своје породице и своју земљу на најбољи могући начин. Надам се да ће и поред ТВ преноса, Београдска публика у недељу 5. августа доћи на стадион Наставно-спортског центра Макиш од 14.00 сати у великом броју, и свима показати какву страствену публику Србија има.”

Парови четвртфинала Европског Првенства у недељу 5. августа су:

14.00 Србија – Енглеска

16.00 Ирска – Шкотска

17.30 Велс – Украјина

18.00 Француска – Италија

Све утакмице се играју на Стадиону наставно-спортског центра на Макишу, код Аде Циганлије, улица Стари обреновачки друм број 1. Утакмице које почињу у 14, 16 и 18 сати играју се на главном терену, а сусрет од 17:30 на помоћном. Цена карте за комплетан целодневни програм, све 4 утакмице, је 300 динара. Улазнице се могу купити на лицу места приликом уласка на стадион, просторијама Рагби 13 федерације Србије и преко званичног интернет сајта шампионата.

Be the first to comment

Leave a Reply