Скупштина једногласна: радило се добро, мора још боље

Скупштина рагби 13 федерације Србије

У петак 29.12.2017. године, са почетком у 19 сати, одржана је  редовна годишња Скупштина Рагби 13 федерације Србије. Због промене Статута прошле године у делу које регулише право гласа, овој Скупштини је присуствовао знатно мањи број делегата, него претходних година. У просторијама Рагби 13 федерације Србије на Тргу Републике, било је присутно 7 представника клубова (Партизана (А. Хаџић), Црвене звезде (Н. Жујић), Дорћола (Ј. Вујошевић), Радничког Нови Београд (В. Кикановић), Морава Гепарда Лесковац (Д. Павловић), Цар Душан Силни Параћин (В. Шћепановић) и Гвозденог строја Уб (М. Живковић)) што је уз представнике Рагби 13 федерације Београда (Р. Новаковић) и Рагби 13 федерације Србије (С. Манак – без права гласа) чинило укупно 8 делегата са правом гласа, изостали су делегати испред Радничког Ниш, Соко из Врања, као и представник Војвођанске рагби 13 федерације. Такође Скупштини је присуствовао и Д. Томашевић испред Р13К Таково из Горњег Милановца, без права гласа, као и А. Милошевић члан Надзорног одбора Р13ФС.

Скупштина рагби 13 федерације Србије, након обавезних формалности око избора радног председништва, утврђивања дневног реда и кворума, отпочела је излагањем Председника Предрага Пантића који је присутне подсетио на оно што је урађено у 2017. години. Организација годишње Скупштине РЛЕФ, добијање домаћинства Европског шампионата до 19 година 2018. године, организација Летњег кампа перспективних спортиста у чак три смене, тријумф на Балканском шампионату у рагбију 13 за сениоре, покретање и пласман четири Српска клуба у полуфинале Балканске Супер Лиге, јака и никад занимљивија домаћа сезона, сарадња са нашом заједницом у Аустралији, само је део онога што је урађено у одлазећој години. У дискусији о извештају о раду, истакнуто је да је доста тога урађено, али да је све пало на само неколико појединаца, док је ангажовање осталих било занемарљиво.

Скупштина рагби 13
Представник Црвене звезде Ненад Жујић конструктиван и критичан, једини је био уздржан код усвајања појединих одлука

Након расправе о извештају о раду у 2017. години на ред је дошао финансијски извештај. Истакнуто је да је по приходима, протекла година била нешто слабија него претходна. Укупни приходи износили су око 11 милиона, или цирка 90.000 евра, што је на нивоу прихода једног Српског четврто-лигашког фудбалског клуба. Са расположивим буџетом пословало се домаћински и транспарентно.

Главне тачке плана и програма рада за 2018. годину су организација Европског Првенства за играче до 19 година, као и годишње Скупштине РЛЕФ у августу месецу. Такође, очекује нас Балкански шампионат у рагбију 9, друга сезона Балканске Супер Лиге са чак 15 клубова из 7 земаља. У такмичарском смислу ова година је изузетно значајна. Пре свега због Европског Првенства до 19 година, на које наша репрезентација иде са амбицијама да оствари две победе. То јој у најмању руку обезбеђује 5. место, а можда чак и борбу за медаљу, под условом да се у првом колу прође велики ривал Енглеска. За ово такмичење припреме су већ почеле, а наша репрезентација ће већ од средине јула месеца имати најмање 8 играча из Аустралије. Они ће заједно са домаћим играчима ићи на припреме у Караташ.

Управо ови младићи уз већ искусне и прекаљене репрезентативце чиниће костур сениорске репрезентације који ће покушати да поново освоји титулу у Б шампионату Европе за сениоре. Ово је јако важно, јер обезбеђује повољнију стартну позицију пред квалификације за Светски Куп које почињу већ наредне године.

Скупштина рагби 13
Хаџић (Партизан) и Шћепановић (Цар Душан Силни Параћин)

Be the first to comment

Leave a Reply