Аустралија светски првак

Аустралија светски првак

У финалу Светског Купа у рагбију 13 рагбисти Аустралије су у Бризбејну пред преко 40.000 гледалаца савладали су Енглеску са 6-0. Аустралија је самим тим постала светски првак – сасвим заслужено, јер су “Кенгури” показали убедљиво највише ако посматрамо цео шампионат. Ипак, Енглези су били равноправан ривал у финалу, и мало је недостајало да изненаде великог фаворита. Зашто до тога није дошло највише могу да захвале сопственим грешкама, које су их на крају и скупо коштале.

До сада је одиграно 15 Светских шампионата, а Аустралији је ово 11 титула светског првака. Енглеска до сада као самостална земља никад није освојила титулу светског првака, али има три (1954, 1960 и 1972) као Велика Британија. Титулу светског првака још само је успео да освоји Нови Зеланд 2008. године. Управо је тај досад најтежи пораз “Кенгура” пре 9 година, пред својом публиком, био велика опомена. Свесни да им се такав кикс не сме догодити и ове године, Аустралија је ову утакмицу одиграла опрезно, тако да је број грешака свела на најмању могућу меру. Поготово је то било очигледно у првом полувремену. Енглеска се одлично бранила, али фуриозних 15 минута на почетку, када је Аустралија имала посед лопте 80 према 20 %  у своју корист, крунисани су есејем Корднера. Камерон Смит је био прецизан у додатном шуту на гол, па су домаћи повели са 6-0. Мало ко је тада могао да претпостави да ће то бити коначан резултат утакмице. Обе екипе имале су своје одличне периоде у нападу и много прилика да се резултат промени, али ситне грешке у оним кључним моментима спречиле су промену резултата. Права драма одиграла се у последњем нападу када су Енглези имали прилику да постигну есеј и изборе продужетак, али  по ко зна који пут нису нашли кључ који би откључао браву изврсне одбране “Кенгура”.

На крају још једном треба истаћи да је Аустралија светски првак сасвим заслужено. Наредни Светски Куп игра се за четири године, а домаћин ће бити Енглеска. Светска рагби лига федерација за овај Светски Куп повећала је број земаља учесника са 14 на 16. То ће дати прилику и нашој репрезентацији да се из четвртог покушаја пласира на завршницу Светског Купа. Сви љубитељи рагби лиге имали су прилику да посредством Спорт клуба уживо прате све утакмице Светског Купа. Они који су пропустили данашње финале, имаће прилике да ових дана на каналима Спорт клуба одгледају репризу. Прва реприза је данас од 15.00 сати на Спорт клубу 2, а у понедељак од 7.50 ч. на Спорт клубу 4.

Аустралија – Енлгеска 6 – 0 (6-0)

Бризбејн, 2.12.2017. Бризбејн стадион. Гледалаца: 40.033. Судија: Судија: Gerard Sutton Аустралија. Есеј за Аустралију: Cordner (15′) Гол: Smith 1/1 (16′)

Eнглеска: G Widdop; J McGillvary, K Watkins, J Bateman, R Hall; K Brown, L Gale; C Hill, J Roby, J Graham, B Currie, E Whitehead, S Burgess. Резерве: A Walmsley, T Burgess, C Heighington, J Lomax.

Aустралија: B Slater; D Gagai, W Chambers, J Dugan, V Holmes; M Morgan, C Cronk; A Woods, C Smith, D Klemmer, B Cordner, M Gillett, J McGuire. Резерве: W Graham, J McLean, R Campbell-Gillard, T Frizell.

Be the first to comment

Leave a Reply