Првенство Балкана без Босне и Херцеговине

2. Србија

Балкан, полуострво на југоистоку Европе које се простире на 666.700 квадратних километара. Његове обале запљускује чак шест мора: Јадранско, Јонско, Средоземно, Егејско, Мраморно и Црно. На Турском реч “балкан” значи венац шумовитих планина, на Бугарском означава планину, а на Персијском шумовита мочвара. Очигледно, име је добио захваљујући својим шумовитим, брдовитим и мочварним пределима, којима је пре много векова обиловао. Данас је Балкан економски најнеразвијенији део Европе, али и простор на коме живе многи народи и где се сударају три религије. Две Хришћанске, Православље и Католичанство, са Исламом. Управо због тих разноликости, култура Балкана је и данас у 21. веку један од сигурно најинтересантнијих региона у Европи. У сваком погледу, па и у спорту.

Вероватно се нигде у овом тренутку ствари не мењају тако брзо као на Балкану. Ову тврдњу најбоље илуструје тек  недавно одржан жреб за Балканско Првенство у рагбију 13 за сениоре. Пре нешто више од недељу дана жребане су четири репрезентације Бугарска, Босна и Херцеговина, Грчка и Србија. Све репрезентације су одавно потврдиле своје учешће и са нестрпљењем се очекивао њихов долазак у четвртак у Београд. Нажалост током викенда, Босна и Херцеговина је отказала учешће на овом такмичењу. Разлога је много. Можемо их поделити на спортске и финансијске, а корени се вуку од приче о Балкану са почетка овог текста. Очигледно, иако се рагби лига у Босни и Херцеговини игра од 2011. године, још постоји много нерешених проблема. Свакако један горући је формирање федерације на нивоу целе државе, која би се бринула пре свега о репрезентацији. Све док се ово не догоди имаћемо овакве или сличне проблеме.

Отказ Босне и Херцеговине створио је велики проблем Србији као организатору овог такмичења. Ипак брзом реакцијом директора турнира Слободана Манака, направљен је нови, надајмо се коначни распоред. По њему у петак 6.10.2017. године од 21.30 сати на стадиону  СЦ Раковица састаће се Бугарска и Грчка. У недељу 08.10.2017. ће се одиграти две утакмице, на стадиону ФК Херој Полет у Јајинцима. Од 13.00 сати састају се Србија ХIII и Бугарска, а од 15.30 Србија и Грчка. Практично, Орлови ће у једном дану одиграти две утакмице. Због тога ће стручни штаб који сачињавају Далибор Вукановић, Димитрис Дајч, Владица Николић и Адмир Хаџић морати да рачуна на свих 35 играча, колико их се налази на ширем списку кандидата. Окосницу за сусрет са Бугарском и Грчком чиниће стандардни репрезентативци, али и играчи који играју за младу репрезентацију, уз још неке који су позив заслужили добрим играма ове сезоне.

Две утакмице у једном дану су добра прилика да стручни штаб на једном месту види све потенцијалне кандидате. Без обзира на све, наш циљ остаје исти, а то је освајање првог места на Балканском шампионату, истакао је један од тренера нашег националног тима Димитрис Дајч.

Пут до остварења зацртаног циља, неће бити нимало лак. Бугарска иако новајлија у рагби лиги, биће силно мотивисана да на свом репрезентативном дебију забележи што бољи резултат. Са друге стране Грчка и Србија су се досад два пута састајали, и “Орлови” су оба пута напуштали терен погнуте главе. Додуше, Хелени су у оба сусрета наступали са гомилом играча из Аустралије, што овај пут неће бити случај, али никако не значи да их треба потценити.

Be the first to comment

Leave a Reply