Други Балкански шампионат у Београду

Рагби лига или рагби 13, како се најчешће код нас назива ова спортска игра, хвата све дубље корене на Балкану. Протеклог викенда били смо сведоци одличне утакмице Балканске Супер Лиге између Црвене звезде и Турског шампиона Кадикој Бикова из Истанбула. Звезда, која је лидер и у нашем домаћем такмичењу славила је са 46-14, али су Турци пријатно изненадили одличном партијом. Клуб из Истанбула из утакмице у утакмицу игра све квалитетније и боље. Надамо се да ће тако и наставити, и са нестрпљењем очекујемо његове следеће наступе у другој сезони Балканске Супер Лиге. Већ сада је познато да ће у овој лиги од наредне 2018. године учествовати 12 клубова и једна нова земља Грчка.

Прво званично рагби лига такмичење на Балкану одржано је на репрезентативном нивоу пре три године. Био је то Балкански шампионат за сениоре у рагбију 13. Након три године, у Београду ће се од 5. до 9. октобра поново окупити најбољи рагбисти Балкана.

Први Балкански шампионат одигран је такође у Београду 2014. године. Трофеј су тада више него заслужено освојили рагбисти Грчке. Грчка, за коју је тада наступало 15 играча из Аустралије, је у финалу савладала Србију са 50-22. У борби за бронзану медаљу Босна и Херцеговина је победила Мађарску са 32-6. У полуфиналним сусретима, Србија је била боља од Мађарске са 50-0, док су Грци победили Босну и Херцеговину са 58-4.

Ове године на Балканском шампионату такође ће учествовати четири репрезентације. Директор турнира Слободан Манак, иначе Генерални секретар Рагби 13 федерације Србије, каже да је у суботу одржан састанак организационог одбора. На њему је утврђен формат такмичења, а жребом су одређени парови.

Дуго смо се ломили око формата такмичења, јер нам је била жеља да свим Балканским земљама, којих тренутно има 5 омогућимо учешће. Нажалост Турци су нас приликом свог недавног боравка у Београду информисали да због финансијских разлога неће моћи да учествују. Тако је формат Балканског шампионата остао исти као и пре три године, истакао је Слободан Манак.

Жребом су одређени парови полуфиналних сусрета у којима ће се у петак 6. октобра сусрести:

Србија – Бугарска

Босна и Херцеговина – Грчка.

Поражени у овим сусретима у недељу 8. октобра, ће се састати у борби за треће место. Одмах након ове утакмице победници полуфиналних сусрета ће одлучити ко је ове године најбољи на Балкану.

Be the first to comment

Leave a Reply