РЛЕФ Конгрес у Београду

Конгрес РЛЕФ-а у Београду

Годишњи РЛЕФ Конгрес у Београду одржан је данас у свечаној сали Скупштине Општине Стари Град. Ово је други пут да је главни град Србије домаћин овако важног догађаја. Београд је по први пут угостио челнике Европске рагби 13 федерације и земље чланице 2015. године. Ове године Конгресу присуствује 21 федерација чланица, али и један број заинтересованих земаља, које су исказале интерес за пријем у чланство. То су Пољска, Албанија, Македонија, Црна Гора, те Румунија.

Делегати су у Скупштини Опшине Стари Град имали одличне услове за рад, а поводом конгреса, у холу Скуштине Општине приређена је и кратка историја рагбија 13 у Србији. На изложби гости су имали прилике да виде мноштво слика, дописа, исечака из новина, књига и пехара и признања која се односе на период од 1953. до 1964. године, када се рагби 13 по први пут играо у Србији. Посебно интересантно је било присуство Миодрага Скокнића, првог капитена најстаријег рагби 13 клуба у Србији Партизана, чије су присуство многи делегати искористили да се сликају са њим.

Председник Европске рагби 13 федерације Морис Воткинс поздравио је преко 40 присутних делегата и

Конгрес РЛЕФ-а у Београду
Председник РЛЕФ-а Морис Воткинс

захвалио се Рагби 13 федерацији Србије и њеном председнику Предрагу Пантићу на доприносу који наша федерација даје развоју рагбија 13 у Европи.

Након његовог поздравног говора присутне је поздравио и Дени Казанђан, технички директор Европске Рагби 13 федерације који је делегате упознао са годишњим извештајем РЛЕФ. Кључни закључак из извештаја био је да се рагби лига у Европи шири. Очекује се да ће наредни Светки Куп 2021. године бити одржан у Европи, највероватније у Енглеској, што ће још више допринети развоју нашег спорта. Од наредне 2018. године биће (након 12 годишње паузе) поново покренут и Европски јуниорски шампионат, а част да организује ово такмичење припала је Србији. Ово такмичење биће одржано у августу 2018. године. На финалном делу места има за 8 репрезентација (Енглеска, Француска, Велс, Ирска, Шкотска, Србија, Русија, као и за победника меча између Италије и Украјине).

Конгрес је у наставку расправљао о осталим тачкама дневног реда, а једна од првих била је предлог Србије и Велса да се ограничи број играча који могу наступати за национални тим на основу порекла, то јест да се повећа број играча из домаћих такмичења. У расправи која је уследила било је јасно да постоје два различита мишљења. Једно које заступају Србија, Велс и још неке федерације које сматрају да треба радити на повећању броја домаћих играча, и друга коју су предводили Италија, Либан, Малта и Мађарска, који сматрају да то није потребно. На крају усвојен је предлог да се број домаћих играча повећа са садашњих обавезних 2 на 6, што ће имати и те како важну улогу у наредним квалификацијама за Светски Куп.

Наредни РЛЕФ Конгрес биће поново одржан у Србији и то за време финала Европског Шампионата до 19 година, од 10. до 12.08.2017. године.

РЛЕФ Конгрес у Београду слике.

Be the first to comment

Leave a Reply