Србија регионални лидер

Србија регионални лидер

У суботу 18.03.2017. године у просторијама на Тргу Републике 3, одржана је трећа овогодишња седница Управног Одбора Рагби 13 федерације Србије. У одсуству болесног Председника Предрага Пантића, седницом је председавао Потпредседник Благоје Стоиљковић. Седници су присуствовала још два члана УО Јован Вујошевић и Радослав Новаковић. Поред чланова УО у раду седнице су учествовали Генерални секретар федерације Слободан Манак, и Комесар за такмичење Драган Павловић. Сиже комплетне седнице стао би у само три речи: Србија регионални лидер. То се могло закључити из свега онога о чему је било речи на седници.

Након усвајања техничких ствари, везаних пре свега за усвајање записника са претходних седница, извештаја Генералног секретара о активностима клубова и регионалних федерација у вези усклађивања својих аката са новим Законом о спорту и Статутом Рагби 13 федерације Србије и информације Комесара за такмичење о домаћим такмичењима, прешло се на расправу о главним циљевима програма развоја рагбија 13 у 2017. години. Као што је предвиђено новим Статутом федерације, основа за даљи развој нашег спорта треба да буду клубови и регионалне федерације. Зато ће у наредном периоду Рагби 13 федерација Србије предузети низ мера којим ће покушати да помогне клубовима и регионалним федерацијама да рагби 13 постане још популарнији у Србији.

Након расправе о развоју рагбија 13 у Србији, прешло се на међународне такмичарске обавезе. Највише је било речи о Балканској Супер Лиги, чији старт је планиран за 09.04.2017. године. По препоруци Европске рагби 13 федерације, овим такмичењем ће руководити наша федерација, као регионални лидер.  За Директора Балканске Супер Лиге изабран је Благоје Стоиљковић, потпредседник Рагби 13 федерације Србије, и члан Извршног Борда Европске рагби 13 федерације. У такмичарској комисију су изабрани Благоје Стоиљковић, Драган Павловић, који ће обављати улогу и Комесара за такмичење БСЛ, и Јован Вујошевић. Радослав Новаковић је именован за  Комесара за судијска питања. Већ су потврђени термини Б групе (Дорћол, Црвена Звезда, Кадикој Бикови Истанбул и Локомотива Софија). Част да отворе прву Балканску Супер Лигу имаће Дорћол и Црвена Звезда који ће се састати 09.04.2017. године. У А групи су Партизан, Нови Београд, Витез и Будимпешта. Термини у овој групи биће фиксирани у наредних неколико дана.

Потврду да је заиста Србија регионални лидер, добили смо већ на следећој тачки дневног реда, када се расправљало о организацији Другог Балканског Шампионата за сениоре у рагбију 13, чији ће домаћин бити наша земља у октобру ове године, али и о кандидатури Србије за домаћина Првенства Европе за јуниоре 2018. године. Када се томе дода и организација ЕУРО 9 турнира у јуну ове године и Конгреса Европске рагби 13 федерације јасно је да Србија снажно граби напред ка врху Европске рагби 13 породице.

На дневном реду су се нашле и репрезентативне обавезе, пре свих гостовање наше јуниорске репрезентације у Норвешкој, и тест утакмица сениорске репрезентације Србије против Француске екипе Алби.

Све у свему много посла и пуно обавеза у текућој сезони.

Be the first to comment

Leave a Reply