Ризман Куп отвара сезону

Ризман Куп 2016
Владо Кушић у акцији слика: Д. Павловић

Ризман куп је такмичење репрезентативног типа установљено 2013. године у част чувене породице која је изнедрила великане рагби лиге. Аугустус  Гас Ризман је био репрезентативац Велса, Енглеске и Велике Ризман КупБританије између 1931. и 1946. године, а 1988. године је уврштен у британску Кућу славних рагби лиге, у првој генерацији. У каријери је наступајући Салфорд и Воркингтон Таун постигао преко 3.000 поена и 200 есеја. У његову част једна од улица трговачког центра кумбријске луке Воркингтон названа је Ризман плејс.

Његов старији син Бев је као члан репрезентације Велике Британије учествовао на Светском купу 1968. године. Исте сезоне је освојио Челенџ куп наступајући за Лидс, а годину дана касније и Трофеј Харија Сандерленда за најбољег играча финала енглеског шампионата.

Млађи син Џон је поред запажене играчке каријере, постао познат као тренер, између осталог и сениорске репрезентације Србије на чијем челу је био  2004. и 2007. године. Тада су створене нераскидиве везе са Џоном Ризманом, који се и данас,  редовно информише о стању рагбија 13 у Србији. Управо захваљујући Џону Ризману, рагби лига се игра у Нишу.  Рагби 13 федерација Србије жели да се и на овај начин захвали Џону и његовој легендарној породици на доприносу рагбију 13 у Србији и уопште.

Ризман Куп од свог увођења традиционално отвара рагби 13 сезону у Србији. Овогодишњи куп биће пети по реду, у коме ће снаге одмерити две селекције Србије, састављене од играча из наших најбољих клубова. У претходна четири издања Ризман Куп-а постигнути су следећи резултати:

[wpsm_comparison_table id=”7″ class=””]

Овогодишње тимове са клупе ће предводити Далибор Вукановић и Слободан Манак . На ширем списку кандидата налази се 50 имена, од којих ће 34 сутра у недељу 26.02.2016. године од 19.30 сати истрчати на терен стадиона БАСК Арена. У петак тимови су одржали тренинге на стадиону Бродарца. Играчи су се ужелели такмичарских утакмица, и са великим нестрпљењем очекују старт сезоне.

Оба тренера су се одлучили за комбинацију младости и искуства. Тимови још увек нису познати, али свакако радује најава да ће се на терену после дуже паузе највероватније наћи рековалесценти Милан Чобановић, Стефан Недељковић, Стефан Илић као и Лазар Тоти Живковић. Уз велики број репрезентативаца пре свега из Дорћола, Партизана, Црвене Звезде, биће ту места и за перспективне играче из осталих прволигашких клубова Новог Београда, Радничког из Ниша, Мораве Гепарда из Лесковца, Соко из Врања и новајлије Цар Душан из Параћина. Чини се довољан разлог за све љубитеље рагби лиге у Беораду да недељу вече проведу на стадиону поред Цареве Ћуприје.

Be the first to comment

Leave a Reply