Креће Балканска Супер Лига

Балканска Супер Лига

Идеја о покретању регионалног рагби лига такмичења на просторима Балкана траје већ неколико година, али до сада је све остало само на речима. У протеклој 2016. години рагби лига на Балкану је покренута у Бугарској и Турској, тако да се број земаља у региону који играју рагби лигу попео на 6. То су Мађарска, Босна и Херцеговина, Србија, Бугарска, Турска и Грчка. Дугогодишња одлична сарадња клубова из Србије и Босне и Херцеговине, Мађарске, гостовање Турског клуба Кадикој Бикови у Београду, а затим Радничког из Ниша у Софији, сарадња Црвене Звезде и Локомотиве, поново је покренуо идеју о формирању БСЛ -“Балканске Супер Лиге”.

Пре свега ангажовањем Јована Вујошевића, Регионалног директора за централну и источну Европу, Европске рагби 13 федерације и Слободана Манака, Генералног секретара Рагби 13 федерације Србије, предузети су први конкретни кораци како би Балканска Супер Лига коначно заживела. Ових дана формулисан је предлог за ову прву сезону, по коме би у такмичењу учествовало 8 клубова. Дорћол, Црвена Звезда, Партизан и Нови Београд из Србије, Витез из Босне и Херцеговине, Будимпешта  из Мађарске, Локомотива Софија из Бугарске и Кадикој Бикови Истанбул Турска. Треба свакако напоменути да овај предлог још увек није коначан и да је могуће да дође до неких промена, јер још увек сви клубови нису дали своју дефинитивну сагласност за учешће, а такође постоји заинтересованост још неких клубова да се укључе у ово такмичење. Дефинитивни састав и распоред “БСЛ – Балканске Супер Лиге” биће познат крајем фебруара месеца.

Предлог је изузетно амбициозан и предвиђа учешће клубова из 5 земаља. Укупно би се одиграло 16 утакмица. Осам клубова учесника би било подељено у две групе А и Б од по 4 клуба. Унутар група играло би се по једнокружном бод систему, свако са сваким. Састав група и распоред утакмица дат је на шеми испод:

Рагби 13 - Балканска Супре Лига

Након лигашког дела по групама, следи плејоф такмичење у коме ће учествовати по две првопласиране екипе из сваке групе. Распоред овог дела такмичења налази се на шеми испод:

Рагби 13 Балканска Супер Лига

Свакако у наредним данима очекује нас више информација о првом регионалном рагби лига такмичењу на Балкану.

1 Trackback / Pingback

  1. Србија регионални лидер - www.ragbiliga.rs

Leave a Reply