Ловци на Змајеве

Након нешто више од два сата лета, а затим 6 сати проведеног у аутобусу (због великих гужва у саобраћају), рагби 13 репрезентација Србије јуче увече стигла је у Ланели. Након смештаја у хотел и краткотрајног одмора уследио је састанак на коме је стручни штаб изложио план како ће се супроставити Велшанима. Данас и сутра наши репрезентативци ће искористити за одмор и лагане тренинге како би се што боље адаптирали на услове који их очекују  на стадиону Стебонхит парк у Ланелију. Овај објекат прима 3.700 гледалаца, а домаћини очекују да ће бити у знатној мери попуњен. Продаја карата за утакмицу између Велса и Србије почела је пре пола године. Цене се крећу од 5 па до 15 фунти, а већ је продато око 2.000 улазница.

До сада једини сусрет између Србије и Велса одигран је 25.10.2009. године у Смедереву. Тада су “Змајеви” убедљиво савладали “Орлове” са 88-8. Једини играч у нашем саставу који је играо у Смедереву је Стеван Стевановић. Њему је сусрет против Велшана тада био други наступ за Србију, а од тада их је “Српски Хулк” нанизао равно 23 уз 24 постигнута есеја. Код Велшана су тројица играча наступила у Смедереву Елиот Кир, Рис Вилијамс, Гил Додсон. Сва тројица су тада били на почетку своје успешне каријере. Кир и Вилијамс сада играју за Лондон Бронкосе, док Додсон наступа за Виднес Викинге, један од најстаријих рагби лига клубова на свету. Клуб који је основан 1875. године један је од 22 са севера Енглеске који је 1895. године формирао Северни савез (Northern Union) из кога је касније настала рагби лига. Викинзи се такмиче у Енглеској Супер лиги и ове године су заузели 7. место.

Пре седам година, тадашњи селектор Велса Џастин Харис једно преподне искористио је да са групом репрезентативаца посети Дом за незбринуту децу у Звечанској улици. Живој легенди Велшког рагбија, момку који је одиграо преко 400 рагби лига утакмица за Ворингтон, Лидс, Брадфорд, и др. 18 утакмица за Велс, али и 13 за Велику Британију, који је поред тога одиграо и преко 100 утакмица рагбија 15, који је са рагби 15 репрезентацијом Велса учествовао на Светском Купу 2003. године у Аустралији, није промакла “дрскост” неколицине Српских дечака, са којима се тога дана дружио.

news-ec09-17Седам година касније, Џастин више није на месту селектора Велса. Заменио га је Џон Кир 2014. године. Да јесте, вероватно би се пријатно изненадио када би сазнао да су двојица дечачића са којима се играо крајем октобра 2009 године, сада репрезентативци Србије.

Stefan Ilic
Стефан Илић

Први дечак се зове Стефан Илић, а други Џавид Јашари. Стефан се са рагбијем упознао као 12 годишњи дечак и почео да га тренира у Рагби клубу Сингидунум. Овај клуб спада у најстарије клубове у Београду. Основан је  1967. године, али је са радом престао пет година касније. После паузе од 20 година, поново је покренут његов рад, а од 1998. године, све активности клуба тесно су везане за Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској. Стефан је постао члан клуба, где  су половину чинили штићеници дома, а половину деца из природних породица. Џавид је са рагби лоптом почео да другује нешто раније него Стефан, јер је био штићеник дома.

Приликом дружења са Џастином Харисом, Стефан је имао 15 година, а Џавид годину дана више. Две године касније, обојица су дебитовала у рагби 15 репрезентацији Србије до 18 година на ФИРА-АЕР Европском Првенству. Пут их је даље из Сингидунума одвео у Београдски Рагби клуб Црвену Звезду, који су напустили  2013. године. Заједно са својим тренерима Адмиром Хаџићем и Александром Петровићем и великом групом играча формирали су Рагби 13 клуб Партизан. Данас Стефан није у Ланелију. Почетком године задобио је тешку повреду руке која га је одвојила од рагбија. Након две операције, пре недељу дана поново је почео са тренинзима. Џавид се налази у групи од 18 играча која је тренутно у Велсу. За рагби 13 репрезентацију Србије дебитовао је 17.05.2014. године на утакмици против Украјине у Нишу. Ту утакмицу Србија је добила са 40-14. Џавид је за Србију одиграо 11 утакмица и постигао 1 есеј. Стефан је дебитовао за “Орлове” на истој утакмици као и Џавид, али их је одиграо нешто мање, пре свега због повреде, “само 6”.

Џавид ће у суботу бити на стадиону и трудиће се да стави “Змајевима соли на реп”, што свакако нимало неће бити лако. Ипак је то Змај. Али наши ловци  се не боје Змаја.

Стефан ће у суботу иако километрима далеко бити уз своје другове. Вероваће у њих. Зна да ће они учинити све како би оставили што бољи резултат на старту квалификација. Како би остварили свој и његов сан и изборили пласман на Светски Куп 2017. године.

Не знамо где ће у суботу бити легендарни Џастин Харис. Верујемо да ће му бити драго када чује да је био одличан прогнозер и међу 40-ак клинаца препознао како је рекао “неколико који имају неопходну дрскост да постану добри рагби играчи”. То може само врхунски познавалац игре са јајастом лоптом, а Харис управо то јесте.

20161012_214122

Be the first to comment

Leave a Reply