Познат коначан списак

Више нема мистерије ко ће од 56 играча са ширег списка представљати репрезентацију Србије на предстојеће две или три утакмице у завршници квалификација за Светски Куп 2017. године. Селектор Љубомир Буквић одредио је 22 играча који ће бранити боје Србије у квалификацијама  за Светски Куп. То су: Давид Анђелић (Блектаун Ст Патрикс, Аустралија), Рис Гркинић (Кабрамата, Аустралија), Даниел Бурк (Колеџијанс, Аустралија), Чед Грант (Ст Клер Кометс, Аустралија), Џејмс Мирчески (Вестерн Сабрбс Мегпајс, Аустралија), Џордан Грант (Вестс Тајгерс, Аустралија), Џошуа Марјановић (Кавана Делфинс, Аустралија), Илија Радан (без клуба, Аустралија), Владица Николић (Вилнев 13 Леопарди, Француска), Џејсон Муранка (Дјусбери Ремс, Енглеска), Далибор Самарџић, Далибор Вукановић (капитен), Стефан Недељковић, Стеван Стевановић (Дорћол), Џавид Јашари, Владо Кушић (Партизан), Перо Маџаревић, Жарко Ковачевић (Раднички Нова Пазова), Милош Ћалић, Милош Зоговић, Владислав Дедић, Војислав Дедић (Црвена Звезда).

Већ на први поглед уочљиво је да се на списку налази 8 играча из Аустралије. Тројица ће по први пут обући дрес Србије. То су Данијел Бурк, Џордан Грант и Џејмс Мирчески. Остала петорица су већ дебитовали, за “Орлове”, тројица против Филипина у фебруару ове године, Чед Грант пре две недеље против Шпаније, а Илија Радан чак пре 4 године.

Џордан Грант иначе игра за резервни тим Вестс Тајгерса који играју NSW Cup, који је по јачини понекад истог нивоа као и сам NRL, а од стране својих саиграча и клуба ове године је проглашен и за најбољег играча резервног тима Вестс Тајгерса.

На списку ипак нема три НРЛ звезде нашег порекла, браће Трбојевић и Тома Опачића. Прва исцрпљујућа сезона у најјачој клупској лиги на планети, оставила је трага на њима, па су се овај пут захвалили на позиву, тако да ће деби у дресу Србије остати за неки други пут. Можда наредне јесени на Светском купу.  Мало више горчине и опорог укуса има прича око недоласка талентованог Николе Чотрића из Канбера Рајдерса. Никола и његова породица желели су да млађи Чотрић, након дебија свог брата Илије у фебруару против Филипина,  заигра у дресу “Орлова”. Са овом жељом није се сагласио његов клуб и тренер Рики Стјуарт, па је и Николин први наступ за Србију одложен.

На листи играча који играју у иностраним клубовима налазе се још два имена. Џејсон Муранка игра у Енглеској, а за “Орлове” је дебитовао 2015. године. Одлична партија против Шпаније показала је да се у потпуности опоравио од повреде која га је мучила један део сезоне ове године и поново се наметнуо селектору Буквићу.

Џејсон Муранка у продору на утакмици против Русије у Београду
Џејсон Муранка у продору на утакмици против Русије у Београду

Владица Николић је десети репрезентативац Србије који игра у иностранству. Бивши џудиста из Врања је пре шест година почео да се бави рагбијем 13 у Црвеној Звезди. За кратко време је постао незамењив у клубу, а убрзо и репрезентацији (већ након 6 месеци тренирања пронашао је своје место у истој). Пре две сезоне отишао је у Француску. Почео је стидљиво у трећем  рангу такмичења, у Роану где је заједно са Владиславом Дедићем играо и освојио трећи ранг такмичења. Из сезоне у сезону пружао је одличне партије, а клуб за који је наступао, као по правилу увек је освајао прво место и пео се у виши ранг. Ове сезоне његов сада већ бивши клуб Ла Реол због финансијских проблема одустао је од наступа у Првој лиги, тако да је Владица прешао у Вилнев XIII Леопарде, клуб са богатом традицијом и великим амбицијама у овој сезони.

Владица Николић
Владица Николић

Остали играчи долазе из наше лиге. По четворица из Дорћола и Црвене Звезде, а по двојица из Партизана и Радничког из Нове Пазове. Ради се о провереним репрезентативцима који су преко главе претурили већ доста тешких међународних утакмица и који су се доказали пре свега прошле године у Првенству Европе групе Б када је Србија освојила прво место.

Свакако, једно је сигурно ово је досад најјача репрезентација Србије, која је досад икад састављена. Да ли ће то бити довољно за одлазак на Светски Куп сазнаћемо ускоро.

11246257_818423328244978_4280897733617285415_n

Be the first to comment

Leave a Reply