Рагби лига у Софији

Јуче је на стадиону ЖДП у Софији одиграна прва рагби 13 утакмица  у којој су се састали домаћа Локомотива и Раднички из Ниша. Предвођени младим репрезентативцем Србије Ђорђом Стошићем, рагбисти Радничког славили су са 44:16 (32:0).

image-0-02-01-d7363a03b89593bca1499bc6f9336fa345c4f9110adc12610f0d290dd28c40ed-VБио би то укратко извештај у две реченице са ове пријатељске утакмице, али сигурно да о овако једном важном догађају се мора рећи много више. Зато почнимо из почетка.

До организације утакмице између најстаријег рагби клуба у Бугарској Локомотиве из Софије (основан 1955. године)  и Радничког из Ниша дошло је сасвим случајно. Могло би се рећи да је ову утакмицу заказала сама једна немирна рагби лопта. Ево и како.

Пре око два месеца, за време летњег одмора који је провео у Грчкој, председник рагби лига клуба Црвена Звезда, Жељко Делић шетајући  плажом наишао је на једну рагби лопту. Боље рећи она је доскакутала до њега. Као велики заљубљеник Жељко је одмах вратио лопту њеном власнику Владиславу Паризову, бившем вишеструком рагби 15 репрезентативцу Бугарске и тренеру рагби клуба Локомотива из Софије.  Наравно уследила је дужа прича о рагбију и дружење до краја одмора. Затим  контакти путем фејсбука и мејла, који су резултирали организацијом прве рагби 13 утакмице у Бугарској. У реализацију се укључила и Рагби 13 федерација Србије, као и регионални официр за развој Јован Вујошевић. Неколико дана пре одигравања саме утакмице послата је двочлана тренерска делегација у Софију, у саставу Жељко Делић и Владан Кикановић, како би припремили играче Локомотиве за овај њима до сада непознати спорт. Тако да је у суботу, у оквиру Европске недеље спорта, уследила историјска утакмица. Част да подели мегдан са Локомотивом припала је комшијама, Нишком Радничком.

О том историјском догађају на званичној фејсбук страници Локомотиве се каже:

“Локомотива Софија одиграла је 10.09.2016. године своју прву рагби 13 (рагби лига) утакмицу. Уједно то је била и прва рагби 13 утакмица у Бугарској. Наш ривал био је тим Радничког из Ниша. Утакмица је завршена победом гостију од 44-16. Тежак противник, члан Прве лиге Србије, који има сјајне играче. Пристојан отпор наш тим пружио је у другом полувремену када смо постигли 3 есеја у нашој првој рагби 13 утакмици. Хвала Жељку Делићу и Рагби 13 федерацији Србије, који су помогли и били део ове манифестације.”

Надамо се да је ово само почетак једне дуге сарадње и да ће се Бугарска ускоро прикључити све бројнијој породици Европских земаља у којој се игра рагби 13.

Жељко Делић са играчима Локомотиве. Слика: Фејсбук Рагби клуб Локомотива
Жељко Делић са играчима Локомотиве. Слика: Фејсбук Рагби клуб Локомотива

Be the first to comment

Leave a Reply