Одређен жреб за Светски куп 2017. године

До Светског Купа 2017. године  има још тачно 462 дана, али Светска рагби 13 федерација ништа не препушта случају.  Иако још нису познати сви учесници завршне смотре најбољих светских рагби 13 репрезентација, у  Мелбурну је одржан жреб за ово такмичење које се од 27.10. до 02.12.2017. године одржава на Новом Зеланду, Папуа Новој Гвинеји и Аустралији. На Светском купу учествује 14 репрезентација које су подељене у 4 групе. У А групи су Аустралија, Енглеска, Француска и Либан. Б групу чине Нови Зеланд, Самоа, Шкотска и Тонга. Ц и Д група имају по три тима, али пошто се утакмице играју и између група, по формули специфичној за рагби 13 такмичења, то ће свака репрезентација одиграти по три утакмице. У Ц групи су Папуа Нова Гвинеја, као и две Европске репрезентације Европа 1 и Европа 2, победници квалификација које се играју ове јесени. У Д групи су Фиџи, САД и Европа 3, односно победник дуела у коме ће се састати две другопласиране репрезентације из Европских квалификација.

Након утакмица по групама, најбољих 8 репрезентација (по 3 из група А и Б и победници група Ц и Д) наставиће даље борбе по класичном куп систему четвртфинале, полуфинале и финале.

Србија још увек живи свој сан о одласку на Светски Куп и покушаће да га реализује ове јесени у директним дуелима против Велса и Италије. Орлове 15.10.2016. године очекује дуел са Велсом у Ланелију, а затим и недељу дана касније са Италијанима у Београду. У случају обе победе, “Орлови” би се пласирали на Светски Куп као победници групе и заузели би место Европа 2. У случају једног тријумфа разигравали би се 05.11.2016. са другопласираном репрезентацијом из А групе (Ирска, Русија, Шпанија) и у случају победе у тој утакмици припало би им место Европа 3.

Нимало лак пут, али не и немогућ. Тога су сви свесни, па је зато стручни штаб кога предводе Љубомир Буквић и Дарен Хигинс предвидео пуно активности још током лета, како би се репрезентација што боље припремила за утакмце са Велсом и Италијом. Прве провере на Купу по пореклу и утакмици против Лајон Хартса оцењене су као солидна основа, коју треба надоградити до октобра. Почетком августа Дарен Хигинс, искусни стручњак из Енглеске, ће поново доћи у Србију и тада ће почети друга фаза припрема. Трећа завршна фаза очекује нас крајем септембра, по завршетку домаћих такмичења.

Be the first to comment

Leave a Reply