Куп по пореклу у Параћину

Прва званична утакмица у рагбију 13 одиграна је у Параћину између Партизана и Радничког, давне 1954. године. Пре нешто више од две године, обележено је 60 година од  одигравања ове утакмице, и тада су успостављени одлични односи са људима из Параћина. Ове године, Рагби 13 федерација Србије је одлучила да још једну утакмицу одигра у овом граду. Биће то сусрет у Купу по пореклу, јединственом такмичењу на нашим просторима, које је уведено 2002. године, по угледу на слично такмичење у Аустралији.

У овом такмичењу екипе су подељене по месту рођења играча.  Екипу Београдски устаници 1804. сачињавају сви они који су рођени у Београду. За Српске витезове 1389. наступају играчи који су рођени ван Београда. Куриозитет је да ће по први пут на Купу по пореклу наступити и један играч који није рођен на територији Србије. То је Никола Штрбац, играч наше горе лист, који је рођен у Аустралији, а који тренутно игра за енглески Бристол.

Практично, Купом по пореклу почиње циклус припрема за утакмице коју нашу репрезентацију очекују у октобру месецу у завршној рунди квалификација за Светски рагби лига куп који се 2017. године игра у Аустралији, Новом Зеланду и Папуи Новој Гвинеји. Због породичних проблема Брајан Смит је морао да се врати у Аустралију. Ипак, наш стручни штаб биће појачан једним звучним именом. Ради се о Дарену Хигинсу, човеку који је у Кастелфорд Тајгерсима задужен за развој талената. Он ће заједно са Љубомиром Буквићем пажљиво пратити сваки корак изабраника Вука Поповића и Лазара Живковића (Српски витезови 1389.) и Далибора Вукановића и Владана Кикановића (Београдски устаници 1804.). Иначе, Дарен има српске корене по мајци која је Српкиња. Даренов брат Лијам Хигинс играо је за Хал, Кастелфорд, Вејкфилд и Шефилд Иглс. Било је планирано да 2011. године наступи за Србију у квалификацијама за Светски рагби лига куп 2013. године, али нажалост није због повреде. Две године касније због честих повреда Лијам Хигинс је у 30-ој години завршио своју професионалну играчку каријеру. Углавном је играо на позицији стуба. Повреде су неколико година пре тога окончале и Даренову каријеру.

Уједно са одигравањем утакмице, кренула је акција промоције рагбија 13 по основним школама у Параћину. У понедељак Параћин је посетило 8 младих тренера, који су одржали часове промоције у три основне школе: Стеван Јаковљевић , Ђура Јакшић и Момчило Поповић Озрен. Радило се ударнички, од јутра до мрака. Одзив је премашио сва очекивања јер је укупно пријављено преко 150 дечака и девојчица из све три школе. Сигурно да су за то заслужни промотери, Слободан Манак и Адмир Хаџић, Никола Србљанин, Дарио Абидиновић, Роналдо Битићи, Милош Зоговић, Иван Пантић, и Кристина Тамбурић., који су одрадили одличан посао.

13435603_10153440735631991_178082510_n

Среда је била резервисана за први тренининг који је одржан на Градском стадиону. Одзив је био изненађујући јер се на тренингу појавило више од 70 дечака и девојчица. Један од руководилаца пројекта Слободан Манак истиче да је задовољство радити са основцима из Параћина, и да је изненађен великим одзивом и заинтересованошћу младих Параћинаца за рагби лигу.

Тренинзи на Градском стадиону одржавају се сваки дан до петка. У суботу ће се одржати квалификациони турнир у тачу, од 17 до 19 сати. Најбоље четири екипе са овог квалификационог турнира одиграће предигру у недељу од 13.00 сати. Након њих у 15.00 сати снаге ће одмерити Београдски Устаници 1804. и Српски витезови 1389.

Be the first to comment

Leave a Reply