Турци положили пријемни

Краткотрајна посета Кадикој Бикова, клуба из Истамбула који се определио да игра рагби лигу, Београду била је више него успешна. За  3 дана боравка, Турци су стекли основе појмове о рагби лиги и преостаје им је да по повратку кући наставе са радом.  Током боравка у Београду 27 играча и тренер Џулијан Треу вредно су скупљали  знање.

У петак је у просторијама Рагби 13 федерације Београда, и на терену испод Калемегдана одржан курс за тренере и играче, на коме су се гости упознали са основним елементима рагби лиге. Турци су до сада играли врло успешно рагби 15, па се слободно може рећи да имају одличну основу за даљи развој. Такође, има пуно симболике у томе што је тренинг одржан на терену испод Калемегдана. Овај део Београда добио је име од турских речи кале, што значи замак и мејдан или мегдан – бојиште. Управо на том месту, тридесетак година након што су Турци напустили Београд, заскакутала је прва лопта у Србији. Тачно 120 година касније, Турци су на истом месту на коме су се Хуго Були и његови другови лоптали, одржали први рагби лига тренинг, под руководством нашег стручњака Слободана Манака.

20160610_183318

Општи утисак је да су се Турци одлично снашлу и да им прелазак на рагби лигу неће бити проблем.  Субота пре подне била је резервисана за правила игре. Овај део водио је наш интернационални судија Радослав Новаковић, уз помоћ Слободана Манака, који је са Турцима прешао РЛЕФ-ов почетни курс за суђење. По завршетку судијског дела, сви

Радослав Новаковић одржао је судијски курс Турцима
Радослав Новаковић одржао је судијски курс Турцима

полазници су добили мало времена за ручак и одмор, јер их је у 18.30 очекивала утакмица против Новог Београда.

Утакмица против Новог Београда одиграна је на стадиону ФК Раднички. Турци су пружили одличан отпор, поготово у првом делу док су још имали снаге. И поред тога домаћин је забележио сигурну победу 40-6. Ипак, гости могу бити више него задовољни, оним што су приказали. Види се да се ради о екипи која има велики потенцијал и уз добар рад у наредном периоду може доста да напредује. Физички потенцијал им не мањка, имају неколицину бивших репрезентативаца Турске у рагбију 15 и вредног и амбициозног тренера који одлично познаје рагби лигу, јер је и сам играо овај спорт. Комплетан извештај са утакмице против Новог Београда можете погледати овде

Сумирајући резултате ове посете, јасно је да сви можемо бити више него задовољни оним што је за кратко време урађено. Захваљујући пре свега активностима Српске рагби 13 федерације, као и регионалног официра РЛЕФ-а за јужну Европу Јована Вујошевића, рагби лига је добила још једног члана,  који ће се врло брзо укључити у такмичења. Србија је добила новог комшију у региону, који ће се врло брзо уз Босну и Херцеговину, Мађарску, Грчку и Србију,  укључити у регионална и међународна такмичења. У томе ће имати велику подршку Српске рагби 13 федерације.  О томе најбоље сведочи податак да ће у наредних неколико месеци, једна наша селекција посетити Истамбул.

Be the first to comment

Leave a Reply