Србија лидер у региону

Први део Турске екипе синоћ у Пиплс хостелу

Рагби 13 федерација Србија од свог оснивања 2001. године, имала је велику помоћ пријатеља, пре свега Светске и Европске рагби 13 федерације, али и националних и регионалних федерација Француске и Енглеске. Сви они  су много помогли да се у Србији поново игра рагби 13. Петнаест година касније,  Србија је израсла у регионалног лидера који помаже другима, и који се свим силама труди да се овај спорт што више развије не само на Балкану него и у целој Европи. Урађено је много на развоју рагбија 13 у региону. Пре свега у Босни и Херцеговини и Мађарској, а вирус се незадрживо шири даље.

Јуче (четвртак 09.06.2016. године) је у 17.05 ч. на Аеродром Никола Тесла слетело је 12 момака из Истамбула и тренер Џулијан Треу (Француз), који представљају Рагби лига клуб Кадикој Бикови, као и Турску Рагби Лига Асоцијацију. Данас ће доћи још 14 момака из Турске (сви Турци), такође авионом. Што чини укупно 27 људи.

Џулијан Треу и Јован Вујошевић
Џулијан Треу и Јован Вујошевић

Они су дошли како би завршили тренерски курс, курс суђења, као и како би одиграли своју прву рагби 13 утакмицу, и то против друголигаша Р13К Нови Београд (субота, 18.30 ч., на стадиону ФК Раднички на Новом Београду).

Вековима су Турци на просторе Балкана и Европе, долазили са јатаганом у освајања. Турске намере и жеље су исте и овај пут. Освајање Београда и Европе, али уместо јатагана сада се користи рагби лопта. Момци из Кадикој Бикова покушаће да у наредна три дана што више науче у Србији, и да по повратку у Турску покушају да “запате” рагби лигу у својој домовини. Мисионарски и врашки тежак посао, али не и немогућ. У тим напорима сигурно је да ће имати пуну подршку Српске и Европске рагби 13 федерације.

Тренер Џулијан Треу, је рођен у Француској, где је играо рагби 15. Касније се преселио у Холандију где је играо рагби 13. Већ неколико година живи и ради у Турској, где се укључио у рад са локалним клубом, а сада жели да им понуди један нови спорт. У клубу играју само домаћи играчи (из Турске), и углавном су студенти.

Утакмица између Новог Београда и Кадикој Бикова   ће бити преношена путем интернета на следећем линку:
ЛИНК ЗА ПРЕНОС УЖИВО

Гости из Турске у недељу ће присуствовати утакмицама финала купа и штита Србије, које се играју на стадиону ФК Раднички (Нови Београд).

Финале Штита: Р13К Раднички (Ниш) – Р13К Бијели Зечеви (Бањалука, БИХ), 15.00 ч. судија: Радослав Новаковић, делегат Славко Станишић.

Финале Купа: РК Дорћол – РЛК Црвена Звезда, 18.00 ч. судија: Милош Милинковић, делегат Драган Павловић.

У паузи између ове две утакмице, од 16.45 ч. биће одиграна утакмица пионира између селекција Србија А и Србија Б.

Be the first to comment

Leave a Reply