Либанци у гостима

Учесници прве званичне утакмице УНИ-ЛИГЕ из 2008 године

Овог викенда следи кратка пауза у Првенству Србије, али далеко од тога да неће бити квалитетног рагбија. Чак напротив, свакако најинтересантнији догађај биће студентски међународни рагби 9 турнир, који ће се у суботу 26.03.2016. године одржати на теренима СЦ Инге на Звездари.

Студентски рагби 13 своје корене вуче из 2007. године, када је основан, први студентски, рагби клуб на Факултету Политичких Наука – ФПН 13, на иницијативу Давида Бакића, бившег репрезентативаца Србије у млађим категоријама. Увидевши да постоји велика заинтересованост студената за рагби 13, он је  заједно са другарима из рагби клуба Дорћол,  дошао на идеју да покрене Уни Лигу у којој би учествовали студентски рагби 13 клубови у Србији. Прва студентска утакмица одиграна је у фебруару 2008. године између оснивачких клубова ФПН и Филозофског Факултета. На пролеће 2008. године одиграна је прва лига између три клуба: Факултета политичких наука, Филозофског факултета, и Више електротехничке школе. Формирање универзитетске рагби лиге у Београду 2008. године био је први корак ка стварању јаког упоришта рагби 13 спорта у Београду и у Србији. Универзитетска лига била је јака потпора рагби 13 федерацији Србије и јединствена промоција овог спорта на факултетима Београдског универзитета и осталих универзитете у Србији. Давид Бакић је био и први директор Унилиге, а наследио га је Ивица Ђорђевић, а касније и Горан Јанкулоски. Нажалост након што су они завршили факултете није било особе која би наставила ове активности, па је Унилига замрла крајем 2013. године. Велики број играча који је играо Унилигу, наставио је своје каријере у клубовима, пре свих у Новом Београду, Дорћолу, Црвеној Звезди, Вождовцу, осталим клубовима.

Увиђајући огромну добит који је рагби 13 као спорт имао од студентске рагби 13 лиге, Председник рагби 13 федерације Србије Предраг Пантић и Генерални секретар Федерације Слободан Манак, уз асистенцију Јована Вујошевића ове зиме поново су покренули причу о студентском рагбију 13. Свакако било је ту пуно сентименталности, јер су Предраг Пантић и Слободан Манак практично дошли у рагби 13 кроз Унилигу. Пре свега као последица њиховог залагања, почетком ове године поново је рагби лопта почела да скакуће по београдским факултетима.

У жељи да подстакне даљи развој рагбија 13 код студената, а и студенткиња, Рагби 13 федерација Србије је организовала овог викенда студентски Међународни рагби 9 турнир. На турниру се очекује учешће 6 екипа, три домаће (Војне академије, ДИФ-а и ФОН-а) и три стране. Последња два дана гости Београда су студенти рагбисти два универзитета из Либана. Америчког Универзитета у Либану и Међународног Универзитета из Бејрута. Шести учесник је екипа Универзитета из Бањалуке.

Сви они у суботу од  суботу од 12.00 сати трудиће се на два терена СЦ Инге на Звездари да покажу колико су савладали тајне рагби лиге. Наравно, да резултат на оваквим турнирима није у првом плану и да ће доста времена бити и за дружење и друге активности.

Порет студентског турнира у рагбију 9, у суботу на СЦ Ингету од 16.00 сати игра се утакмица Купа Београда у рагбију 13 за сениоре између Војне Академије и Ташмајдан Тигрова.

У недељу на програму је турнир Купа Београда у рагбију 9 за пионире и кадете (12.00 сати – СЦ Инге) а затим ће на истом месту од 16.00 сати у Купу Београда снаге одмерити Вождовац и Стари Град. На Ади Циганлији такође од 16.00 сати у Купу Београда састају се Земун и београдски Раднички.

Be the first to comment

Leave a Reply