Рагби 13 медијски бум 2016

Слика: Елевате март 2016

Ангажовање светски познатог тренера Брајана Смита као саветника у стручном штабу “Орлова” првог дана 2016. године, изазвало је велико интересовање светских медија. Ову вест прво су пренели најпознатији спортски медији ЕуроспортСкај спорт, Спортинглајф, а затим и наши медији.

Турнеја у Аустралији донела је још већу присутност рагбија 13 у медијима. Једноставно медији, домаћи и страни као да су се утркивали ко ће пре да објави неку вест о “Орловима” са најдаљег континента. Није рађен детаљан прес клипинг, али неке анализе су показале да је у новинама, на телевизијским каналима и интернет порталима за месец дана (од 15.01. до 15.02.2016. године) објављено преко 150 извештаја о гостовању наших рагбиста у Аустралији. Предњачили су наравно Аустралијски медији, нарочито они на српском језику, попут СБС радија, али и наши најпознатији медији (Блиц, Курир, Б92, итд.)

Интересовање домаћих медија за рагби 13 се није завршило са повратком наших репрезентативаца из Аустралије. Напротив сарадња је настављена, па сада готово редовно Блиц, Курир, Б92 и други медији извештавају о домаћим рагби 13 дешавањима. Да рагби 13 има све више и више поклоника, вероватно најбоље илуструје податак да је на порталу Б92 остављено преко 50 коментара на чланак о првом овогодишњем, а 11. по реду вечитом дербију између Партизана и Црвене звезде.

00011Наравно, сви се надамо да ће се круг домаћих медија који прате дешавања на српској рагби 13 сцени из недеље у недељу повећавати. Свакако, велику заслугу за ово има Милош Шакан, који је у Рагби 13 федерацији Србије задужен за сарадњу са медијима, и који редовно “кљука” све домаће медије најновијим рагби 13 вестима.

Ширењу информација о Српској рагби лиги, допринела је и наша авио компанија Ер Србија, која је у свом последњем броју (март 2016) часописа Елевејт објавила причу о Пројекту “Аустралија” српског рагбија 13. Иначе овај часопис који је наследник раније Јат Ревије, бесплатно могу читати сви путници на летовима Ер Србије. Комплетан број можете погледати на званичној страници  Елевејт Ер Србије. Прича о Пројекту Аустралија српског рагбија 13 се налази на 62-67 страни. Такође, комплетан текст у пдф-у можете преузети овде. Поред часописа Елевејт, и часопис КоРД (CORDугледни часопис за дипломате и странце који се баве бизнисом у Србији (који иначе води и часопис Елевејт), неретко пише о рагби 13 дешавањима у Србији, највише заслугом Марк Пулена, нашег “домаћег” Енглеза, који и пише за исти часопис.

Насловна страна мартовског издања 2016
Насловна страна мартовског издања 2016

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply