Више средстава за оне који раде

Светска рагби 13 федерација (RLIF) одржала је 12. јануара састанак Управног Одбора на коме је донето низ значајних одлука. Свакако једна од најважнијих одлука је да је одређен рок у коме заинтересоване земље могу доставити своје кандидатуре  за организацију Светског Првенства у рагбију 13 2021. године. Последњи рок за достављање кандидатура је крај јуна 2016. године, а одлука коме ће бити поверена организација Светског Првенства 2021. године, биће донета до краја ове године.

Истакнуто је да је Светско Првенство најзначајнији догађај у рагби 13 спорту, који захтева објекте  и инфраструктуру светске класе, како би се обезбедили најбољи могући услови за учеснике и гледаоце. Како оне на спортским борилиштима тако и оне широм планете који ће овај догађај пратити преко медија.

РЛИФ Одбор је потврдио да ће у наредном периоду наставити финансијску подршку за земље пуноправне чланице Светске рагби 13 федерације из Азије,  Пацифичке и Европске зоне. У овој групи се налази укупно 18 земаља, а међу њима је и Србија. Да подсетимо, чланство у РЛЕФ-у подразумева испуњење одређених стандарда који сваки од три степена носи: посматрач, придружени члан и пуноправни члан. РЛИФ Председник Најџел Вуд  је прокоментарисао:

“Ови грантови су од фундаменталног значаја за финансирање наших чланова и одбор је одобрио превремено плаћање помоћи за 2016. годину, како би помогао нашим члановима. Одбор је похвалио напредак који су оствариле континенталне Федерације. Успешну организацију Квалификација за СП 2017. у Флориди и Јужној Африци, те обезбеђивање додатног финансирања Европске федерације од стране Европске комисије. ”

13Европска рагби 13 федерација је од Европске Уније, кроз пројетак “ERASMUS +” обезбедила 466.000 евра преко Европске комисије за спорт. Средства су намењена за стручно усавршавање тренера и руководилаца и биђе дистрибуирана пуноправним члановима Европске федерације у наредном периоду. Србија која је такође пуноправни члан и Европске рагби 13 федерације, може се надати средствима и из овог фонда.

Одбор се позитивно изразио о напорима које су досад уложили организатори Светског Првенства 2017. године Аустралија, Нови Зеланд и Папуа Нова Гвинеја. Истакнуто је да организација одлично напредује, и похваљена је сарадња са градовима домаћинима.

У 2016. години 6 земаља из Европе које се боре за преостала 3 места на Светском Првенству 2017. године, могу да рачунају да ће им бити покривени сви или бар већи део трошкова превоза и смештаја у овим квалификацијама. То су Велс, Србије, Италија, Ирска, Русија и Шпанија. Како се практично све четири репрезентације из Европсог Шампионата група Б (Србија, Русија, Италија, Шпанија) налазе у овим квалификацијама, то је старт овог такмичења померен за пролеће 2017. године. Као и до сада Б група Европског Шампионата играће се у двогодишњем циклусу.

Be the first to comment

Leave a Reply