Први сусрет Р13ФС и САРЛ у Београду

Колин Клејвег

У просторијама Рагби 13 федерације Србије (Р13ФС) одржан је први састанак са члановима Српске аустралијске рагби лиге (САРЛ) у нашој земљи. Састанку су присуствовали и представници фирме КЦТТ из Перта, која финансијски помаже програм „Рагби лига одликаша“.

САРЛ су на састанку представљали Маја Јанковић и Немања Стевић, који се тренутно налазе у Србији, док су председник Предраг Пантић, Благоје Стоиљковић и Небојша Сретеновић, учествовали испред Р13ФС. Компанију КЦТТ су заступали Марина и Колин Клејвег.

Стоиљковић, који је током свог боравка у Аустралији овог пролећа практично иницирао оснивање организације која ће водити рачуна о интересима српске рагби лиге на подручју најмлађег континента, је у уводу састанка представио учеснике у разговорима и укратко објаснио идеју и како је дошло до формирања САРЛ.

У даљем току разговора углавном је бачен акценат на потенцијале САРЛ, изазове са којима се суочава и начине на који може да унапреди рад. Након правне провере и припреме документације, следи регистровање организације како би по аустралијским законима могла да врши посао. Комитет је већ имао пет састанака, а ускоро их очекује неколико прилика за промоцију рагбија 13 међу тамошњим Србима. Прва наредна је 29. „Фестивал српског фолклора“ у Бониригу, у западном Сиднеју, 7.-9.августа. Немања Стевић је укратко изнео план за анимацију наших земљака и очекује да ће овај програм наићи на прихватање. Маја Јанковић ће боравак у Србији искористити да прикупи довољно материјала, који ће омогућити одговарајућу кампању међу нашом дијаспором, како преко друштвених мрежа, тако и приликом догађаја која окупљају наше људе.

Марина и Колин Клејвег, који су власници фирме КЦТТ и преко своје кћерке-фирме Иново консалтинг већ помажу рагби 13, изразили су жељу да се укључе у рад САРЛ, иако живе у Перту, у држави Западна Аустралија. Према речима г.Клејвега, рагби 13 је све популарнији у овој савезној држави и верује да би и локалној популацији српског порекла било интересантно да се упозна са дешавањима у српској рагби лиги.

Пошто делокруг Јанковићеве и Стевића у оквиру САРЛ није такмичење и спортски сектор, вероватно домаћој јавности најзанимљивији сегмент приче око САРЛ – играчи српског порекла, нису били главна тема састанка. О томе су више говорили представници Р13ФС, који су напоменули да је веома важно да сви играчи српског порекла заинтересовани за наступ у дресу „орлова“ треба на време да доставе документацију која ће им омогућити право играња.

После двочасовног састанка, представницима САРЛ и фирме КЦТТ је напоменуто да су врата Федерације увек отворена и да су у Рагби лига центар увек добродошли, а нема сумње да ће у овим просторијама бити одржано још доста важних сусрета са представницима српског рагбија 13 у Аустралији.

Be the first to comment

Leave a Reply