„Орлови“ стали у финалу, злато Русима

Еуро 9

Репрезентација Србије у рагбију 9 освојила је друго место на Европском првенству „Еуро 9“, пошто је након две победе у такмичењу по групама, поражена у финалу од Русије 12:26. Бронзана медаља припала је Украјини, док је запажен наступ имала и репрезентација БиХ.

Трећи дан конгресних активности био је резервисан за турнир у рагбију 9, на коме је учешће узело шест репрезентација: домаћин Србијa, Босна и Херцеговина, Мађарска, Русија, Украјина и Чешка Република. Тим редоследом су најављене екипе на церемонији свечаног отварања. Председници Међународне федерације рагби лиге (РЛИФ) Најџел Вуд и Рагби 13 федерације србије (Р13ФС) Предраг Пантић поздравили су учеснике турнира, након чега је најјачи турнир у рагбију 9 на северној хемисфери ове године у свету отворен.

У групи А надметали су се Србија, Мађарска и Чешка, док се у групи Б Босна и Херцеговина придружила Русији и Украјини. Пошто је турнир игран само на главном терену Наставног центра „Макиш“ наизменично су играни дуели из групе А и Б.

Прву утакмицу одиграли су Мађарска и Чешка, а наши северни суседи су већ на том мечу показали да су још увек на почетку линије учења. У наредном мечу против Србије, само захваљујући ноншалантној игри наше екипе избегли су катастрофу. Највећа борба у групи А виђена је у мечу између „орлова“ и Чеха, који су пружили изузетан отпор нашем тиму, али осим уводног вођства добили су аплаузе на храбрости за пружену игру. Србија је завршила на првом месту, Чеси су са два бода изборили меч за бронзу, док су Мађари без бодова остали на трећем месту.

У групи Б почело је приличним изненађењем, пошто су репрезентативци Босне и Херцеговине ремизирали са Украјином. Већ наредни залогај је за њих је био много већи, пошто је Русија добила рутински. „Медведи“ су и у трећем колу били убедљиви, али захваљујући мањој разлици, Украјина је освојила друго место у групи, БиХ је остала трећа, а Русија се одличном игром пласирала у финале.

У мечевима за пласман боље су се показале екипе из групе Б, пошто су остварили све три победе. Босна и Херцеговина је била боља од Мађарске и у скраћеном формату (након победе на Првенству Балкана прошле јесени), док је Украјина била убедљива против Чешке и освојила бронзану медаљу. Дуго ишчекивано и очекивано финале између Србије и Русије нажалост није било бар неизвесно. Репрезентација Србије није приказала очекиване игре у групној фази. Постојала је нада да је то због чињенице да противници нису били довољно инспиративни или да се форма диже за финале, међутим, испоставило се да су неке грешке уочене и у прва два сусртеа поновљене и у финалу, а то против врло расположених Руса није прошло. Русија је врло брзо повела, а наш тим осим краткотрајног прикључка средином првог полувремена, остатак меча је био у заостатку. На крају, заслужена победа гостију, па је златна медаља припала Овчињикову и друговима, а сребро нашој екипи.

Церемонију затварања и доделе медаља започели су индивудални трофеји. Најпре су награђени играчи утакмице Европског шампионата Б између Украјине и Русије која је претходног дана одигран на истом месту. Из редова поражених награда је припала Јевгенију Трусову, док је у победничкој екипи за најбољег проглашен Дмитриј Братко. Нажалост, ни један ни други због повреда нису наступали на турниру у рагбију 9. За најбољег играча турнира „Еуро 9“ проглашен је Андреј Здобњиков, док је за најбољег стрелца проглашен Антон Забељин, који је постигао 4 есеја. Оба играча су из победничке руске поставе. Награда за фер-плеј припала је Босни и Херцеговини. На крају, послед оделе бронзаних, сребрних и златних медаља, капитен Русије Роман Овчињиков је примио победнички пехар из руку Предрага Пантића, председника на ше Федерације. Био је то сигнал за велико славље Руса, а за дуго сећање остаће заједничка фотографија свих учесника турнира.

Група А
Чешка – Мађарска 24:4 (16:0)
Мађарска – Србија 0:36 (0:16)
Србија – Чешка 14:8 (6:4)

1. Србија 4 (+42)
2. Чешка 2 (+14)
3. Мађарска 0 (-56)

Група Б
Украјина – Босна и Херцеговина 10:10 (6:4)
Босна и Херцеговина – Русија 0:26 (0:10)
Русија – Украјина 24:8 (16:0)

1. Русија 4 (+42)
2. Украјина 1 (-16)
3. Босна и Херцеговина 1 (-26)

утакмица за 5.место: Мађарска – Босна и Херцеговина 10:18 (0:10)

утакмица за 3.место: Чешка – Украјина 0:26 (0:14)

финале: Србија – Русија 12:26 (6:14)

Be the first to comment

Leave a Reply