Одржана историјска Скупштина РЛЕФ у Београду

Конгрес РЛЕФ-а

У Београду је одржана седница Редовне годишње Скупштине Европске федерације рагби лиге (РЛЕФ) и пратећи садржаји Конгреса РЛЕФ у коме су учешће узели делегати из нација-чланица кровне европске организације. Током преподнева одржан је и састанак Борда директора РЛЕФ.

Прва редовна седница Скупштине РЛЕФ откако је прошле године донета одлука да се Конгрес „исели“ из Лондона одржана је у главном граду Србије. Рагби 13 федерација Србије (Р13ФС), као технички домаћин, потврдила је да је у стању не само да организује такмичарски програм, већ је у свој опус додала и самит европских нација. Сложеност задатка је увећала и чињеница да је паралелно за Конгресом РЛЕФ, Р13ФС и њен регионални члан Рагби 13 федерација Београда била и технички организатор утакмице Европског шампионата Б између Украјине и Русије, те великог међународног рагби 9 турнира са 6 учесника, тако да се популација која због рагби лиге проводи викенд у Београда приближава бројци од 200 људи.

Радни део Конгреса РЛЕФ почео је у 9 часова састанком Борда РЛЕФ, којим је преседавао први човек РЛЕФ Морис Воткинс, у присуству председника Међународне федерације рагби лиге (РЛИФ) Најџела Вуда. Док је највише тело европског рагбија 13 заседао, од 10 часова одржана је Техничка радионица током које су менаџери за развој тренера и судија, Мартин Крик и Том Мадер, одржали семинар за делегате и техничко особље из земаља које су послале своје представнике на Конгрес. Говор бројки који су презентирали учесницима, показао је да је Србија несумњиви лидер по едукацији коју су спровели тутори за тренере Марко Јанковић и Драган Радловић и судије Радослав Новаковић.

Од 12 часова одржана Редовна годишња Скупштина РЛЕФ, на којој је донето неколико одлука. Најпре је верификован критеријум за чланство који се тицао терминологије у погледу млађих категорија, тако да је сада за испуњење услова за пуноправно чланство потребно имати такмичење у било којој млађој категорији од пионирске до јуниорске, уместо до сада стриктног става да је неопходно имати јуниорско такмичење. Начин на који такмичење мора да спроведе остаје исти: најмање 6 екипа, од којих свака мора да одигра минимум 4 утакмице (нерачунајући плеј-оф) по правилима рагбија 13. После извештаја генералног менаџера Данијела Казанђана, уследио је финансијски извештај. Члан Борда РЛЕФ из Србије Небојша Сретеновић је делегатима извештај представио у форми презентације, након чега је усвојен завршни рачун за 2014., а потом и овлашћен Борд РЛЕФ да именује ревизорску кућу. Делегати су потом упознати са предлогом измене статута РЛЕФ по коме се број директора повећава са „до 6“ на „до 7“, што ће омогућити да се ангажује још један независни директор. На крају, делгати су одобрили промену адресе седишта РЛЕФ, које је од оснивања било у седишту енглеског РФЛ, чувеном Ред холу у Лидсу. Од ове године центар РЛЕФ ће бити на Фицрој скверу у центру Лондона.

Након ручка, одржане су две презентације у оквиру конференције. Прво су генерални менаџер РЛЕФ Дани Казанђан и генерални директор Велшке рагби лиге (ВРЛ) Крис Тер делегатима представили теорију и праксу из подручја руковођења организацијом: европски принципи, регулативу и објашњења и пример пада и успона ВРЛ у погледу вођења националног гранског савеза. Друга презентација је имала за циљ да упозна делегате са историјом, актуелним тренутком, стратегијом и примерима из праксе у земљи домаћину Конгреса, Србији. Ову презентацију је припремио Јован Вујошевић, генерални секретар Р13ФС и регионални директор РЛЕФ за централну и источну Европу.

Овогодишњи Конгрес РЛЕФ срушио је рекорд из 2014. по присуству делегата. У раду су Скупштине су учествовали представници Велса, Енглеске, Ирске, Јужне Африке, Либана, Русије, Србије, Украјине, Француске и Шкотске од сталних чланица, Грчке, Италије, Летоније, Норвешке, Чешке и Шпаније од придружених, Мађарске, Холандије и Шведске од посматрача, као и Босне и Херцеговине, која тек треба да аплицира за прикључивање РЛЕФ.

По завршетку конференције делегати су се упутили на Макиш, где су на тамошњем Наставном центру српског Министарства унутрашњих послова, утакмицу Европског шампионата Б играли Украјина и Русија. Репрезентација Русије победила је Украјину резултатом 34:20 у трећој утакмици овогодишњег дела Европског шампионата Б. „Медведи“ су водили током целе утакмице и заслужено и теоретски изборила пласман у квалификације за Светски куп. .

Be the first to comment

Leave a Reply