Србија уместо Русије!

Srbija RLWC2021

Рагби 13 репрезентација Србије замениће Русију у последњој рунди квалификација за Светски Куп 2021. године. Ова одлука је пре неки дан донета у Европској рагби 13 федерацији, а затим и потврђена данас од стране Светске рагби 13 федерације.

Орлови ће тако 26. октобра у Единбургу играти против Шкотске, а затим 9. новембра код куће дочекати Грчку у борби за прва два места у групи која обезбеђују директан пласман на Светски Куп 2021. године чији домаћин је Енглеска.

Одлука која је многе изненадила, али и која се већ одавно наслућивала. Још прошле године када је јуниорска репрезентација Русије одустала од учешћа на Европском Првенству до 19 година, било је јасно да постоји велики проблем у Руској РЛ Федерацији. Када је прошле јесени наша репрезентација путовала у Москву на квалификациону утакмицу против “Медведа”, постало је јасно да је Руска РЛ Федерација изгубила подршку Министарства спорта Русије и Руског Олимпијског Комитета. Због тога четири наша репрезентативца и тренер Брет Дејвидсон, који су за ову утакмицу дошли из Аустралије нису могли да отпутују у Москву, јер домаћин није могао да им обезбеди адекватно позивно писмо неопходно за добијање Руских виза. Србија и Русија имају изузетно коректне односе, које ни овај проблем није могао да поремети. Без играча и тренера из Аустралије, Србија је глатко изгубила у Москви, а затим у Београду пировом победом над Шпанијом, завршила као трећа у групи иза Русије и Шпаније. Србија је спортски прихватила пораз и ни једног тренутка није размишљала да се жали због проблема око добијања виза, на шта је имала право.

Помислили смо тада да је сан о првом учешћу на Светском Купу за Србију завршен, али годину дана касније испоставило се да није. Почетком лета Русија је обавестила РЛЕФ да размишља о повлачењу из квалификација за Светски Куп, и као две једине опције помињане су Србија, трећа у Б групи и Норвешка друга у Ц групи. На крају РЛЕФ и РЛИФ су једногласно одлучили да место Русије треба да заузме Србија.

На саму могућност да се оваква одлука донесе, Генерални секретар Рагби 13 федерације Србије Владан Кикановић и Јован Вујошевић су више пута контактирали челнике Руске РЛ Федерације, са идејом да их убеде да ипак не одустану од даљег такмичења. На жалост сви ови напори нису уродили плодом па је на крају прошле недеље донета коначна одлука и Србија је званично заузела место Русије.

“Ова одлука долази у изузетно повољном тренутку за нас”, истакао је Генерални секретар Рагби 13 федерације Србије Владан Кикановић. “Тужни смо због повлачења из квалификација наше Руске браће, али околности су сада много повољније за нас него пре годину дана. У међувремену променили смо тренера, уместо Брета Дејвидсона стигао је Енглески стручњак Стјуарт Вилкинсон, подмладили смо тим, организовали изузетно успешну турнеју по Енглеској. Имамо здраву атмосферу и играче који су спремни да дају све од себе. Немамо баш пуно времена за припреме, али се надамо да ћемо успети да се припремимо добро и саставимо репрезентацију која ће моћи да се носи са Шкотском и Грчком.”

Јасно је да је пред Федерацијом пуно непланираног посла, који мора да се одради у врло кратком року. Комесар за такмичење је већ најавио измену календара такмичења због обавеза репрезентације, која има апсолутни приоритет.

Be the first to comment

Leave a Reply