Европско Првенство до 19 година у Београду

Европско Првенство до 19 година
слика: http://www.rlef.eu.com

Европска рагби 13 федерација РЛЕФ након паузе од 12 година, поново покреће Европско Првенство до 19 година. Част да угости најбоље младе рагбисте на континенту припала је Србији. Турнир ће се одржати у Београду, у августу 2018. године. На турниру ће учествовати 8 репрезентација. Француској, Енглеској, Шкотској и Велсу, који су учествовали на првом Европском Првенству до 19 година које је одржано 2006. године на југу Француске, придружиће се Ирска, Русија и Србија. Осми учесник Европског Првенства биће познат у пролеће наредне године, када буде одржан квалификациони меч између Италије и Украјине. Победник ове утакмице, која ће бити одиграна у месташцу Фоглиано Редипјуђа (Fogliano Redipuglia) на граници између Италије и Словеније биће 8. учесник Европског Првенства до 19 година 2018.

Европско Првенство до 19 година, убудуће ће се одржавати на сваке две године, а земља домаћин ће бити одређивана на основу тендера, и то по две године унапред. То значи да ће на РЛЕФ Конгресу, који ће се такође одржати у Београду у августу 2018. године, бити одређено ко ће бити домаћин наредног такмичења 2022. године.

До краја ове године биће одржан жреб за Европско Првенство до 19 година у Београду. Француска као Европски Првак из 2006. године и Енглеска као финалиста овог шампионата, биће носиоци, што значи да се ове две земље неће сусрести пре финала. Познат је и систем такмичења, који је модификовани куп систем. Игра се по системау четвртфинала, полуфинала и финала, с тим што екипе које изгубе, настављју такмичење за пласман. То значи да ће се сваког такмичарског дана одиграти 4 утакмице. Има укупно 3 такмичарска дана и то 5. (четвртфинале), 8. (полуфинале) и 11. (финале) августа 2018. године. На Европском Првенству биће одиграно укупно 12 утакмица, а после њих биће познат Првак Европе, као и пласман репрезентација од 1. до 8. места.

Да је обнављање Европског Првенства до 19 година прави потез Европске рагби 13 федерације, довољно говори податак да су готово све земље учеснице са одушевљењем дочекале ову одлуку. Оне најбоље као Француска, Енглеска, Велс и Шкотска, већ крећу са озбиљном селекцијом и припремама за ово такмичење. Да се ради о правом путу улагања у младе, најбоље говоре резултати Француске. У репрезентацији ове земље 2006. године која је у финалу савладала Енглеску са 56-0, стасали су један Винсент Дупорт (Vincent Duport), Михаел Симон (Mickael Simon) и Жан Филип Баиле (Jean-Philippe Baile), садашња велика имена.

Ни Србија нема времена за губљење. Већ од 01.07.2017. године, наши будући потенцијални репрезентативци учествоваће на Кампу перспективних спортиста, који Рагби 13 федерација Србије и ове године организује уз подршку Министарства спорта и омладине. Камп ће ове године бити одржан у Караташу, где су стасали и многи садашњи репрезентативци Србије. По повратку из Караташа биће одигран Трофеј Београда. Ове године он ће се одржати 09.07.2017. године у рагбију 9, а учествоваће репрезентације Бугарске, Босне и Херцеговине, и наше две селекције. Поред ових такмичарских активности, покренута је и опсежна сарадња са нашом

Рагби 13 репрезентација Србије

дијаспором, пре свега у Енглеској, Француској, Аустралији и Новом Зеланду како би се пронашли потенцијални млади играчи који би могли да учествују на Европском Првенству до 19 година 2018. Право наступа на овом такмичењу имаће играчи рођени 1999. и 2000. године.

Be the first to comment

Leave a Reply