Европска рагби лига заједница све бројнија

Конгрес РЛЕФ-а

Крајем месеца јуна Београд ће бити домаћин годишњег РЛЕФ Конгреса (Европске рагби 13 федерације – Рагби лига европске федерације). Из године у годину Европска рагби лига заједница постаје све бројнија. У овом тренутку на Европској ранг листи се налази 21 репрезентација. На првом месту је Енглеска, Французи заузимају позицију два, Ирци три. Велс је на четвртом месту, а Шкотска на 5-ом. Србија је на високој позицији број 6, испред Италије (која је и учесник Светског купа који ће се играти на јесен ове године), као и Русије. Даље следе Белгија, Малта, Шпанија, Немачка, Украјина, Грчка, Данска и Норвешка. На зачељу листе налазе се Шведска, Чешка, Холандија, Мађарска и Летонија. Рагби лига се игра у још неколико Европских земаља које досад нису рангиране на листи. То су Турска, Босна и Херцеговина, Бугарска, те Пољска, што укупно чини 25 земаља. Интересовање за покретање рагби лиге у својим земљама исказали су и Македонија, Црна Гора, Грузија, као и Албанија, а сигурно да се списак ту неће завршити. Већина ових земаља, као и још неких који су придружени чланови РЛЕФ, попут Канаде, Јамајке, САД, итд, наћи ће се  од 22. до 25. јуна у Београду. РЛЕФ Конгрес биће одржан у сали општине Стари Град, 24.јуна.

Поред Конгреса, Београд ће бити домаћин РЛЕФ курса за судије (од 21. до 26. јуна) и тренере (од 18. до 24. јула – дакле месец дана касније) који ће уследити у периоду пре и након Конгреса.  Поред ових активности биће и доста спортских такмичења. У петак 23.06.2017 године одржаће се Балкан Супер рагби лига магични дан у коме ће се одиграти три утакмице (Дорћол – Локомотива Софија од 16.00 ч.; Црвена Звезда – Кадикој бикови (Истанбул) од 18.00 ч.; Раднички Ниш – Витез (БИХ) од 20.00 ч.). Покретање Балканске Конгрес РЛЕФ-аСупер лиге испоставило се као одличан потез. Прва сезона са 8 клубова из 4 земље (самом овом чињеницом БСЛ је што се тиче различитих земаља учесника најразноврсније клупско такмичење у рагбију 13 у целом Свету), већ сада се може оценити као врло успешна па је нормално што ће се током Конгреса РЛЕФ састати и представници Балканских земаља како би разматрали формат такмичења за наредну сезону. Према првим најавама, Балканска Супер лига би у 2018. години могла да броји и 12 клубова, а своје учешће најавили су и Грчки клубови. Занимљиво је да су интересовање за учешће у овом такмичењу исказали и неки клубови из земаља које не припадају Балканском региону (попут Украјине и Италије).

Друго такмичење које ће се одиграти током Конгреса РЛЕФ биће други ЕУРО 9 турнир (први је одигран такође за време РЛЕФ Конгреса у Београду, 2015. године). Очекује се да ће на њему узети учешће 8 репрезентација (Бугарска, Босна и Херцеговина, Италија, Либан, Русија, Србија, Турска и Украјина). Када се има у виду најава Најџела Вуда председника Светске рагби 13 федерације да ће бити покренут Светски Куп у рагбију 9 већ 2019. године, а да ће се та одлука донети до почетка Светског Купа у рагбију 13 у октобру 0ве године, јасно је да је одлука Рагби 13 федерације Србије да по други пут одржи овако јак турнир пун погодак.

Сви ови догађаји најављују изузетно буран крај месеца и постављају велике организационе захтеве пред Рагби 13 федерацију Србије. Очекује се да ће у последњој недељи јуна месеца у Београду боравити преко 200 спортиста и функционера који ће учествовати на РЛЕФ Конгресу, курсевима за тренере и судије и такмичењима у оквиру Балканске Супер Лиге и Другог турнира ЕУРО 9. По свему судећи, биће то досад најмасовнији рагби 13 скуп одржан у Србији.

Be the first to comment

Leave a Reply